Въпреки пълномащабната инвазия на Украйна от страна на Русия, НАТО все още не е приела украинската държава в Алианса или не е предоставила ясен график за присъединяването й. Това решение на НАТО е разглеждано като победа за Русия, според бившия руски представител в ООН, Борис Бондарев. Той твърди, че Москва ще използва този отказ в своя полза си и ще продължи да заплашва с военни действия.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс беше описана като историческа стъпка за амбициите на Украйна да се присъедини към евроатлантическия блок. Въпреки това, Алиансът не представи график за присъединяване на страната, което предизвика разочарование в Киев. Заради смесените сигнали от Вилнюс, Кремъл е насърчен, тъй като се вижда, че НАТО не е единно мнение по отношение на Украйна.

Представителите на НАТО обаче заявиха, че Украйна няма да трябва да изпълнява Плана за действие за членство, който обикновено се изисква от страните-кандидатки. Киев получи обещания за дългосрочна сигурност от страните от Г-7. Въпреки критиките, президентът на Украйна Володимир Зеленски похвали резултатите от срещата на върха.

Така, въпреки дисидентските гласове и несъгласията, Украйна продължава борбата си срещу руската агресия, докато Кремъл се възползва от смесените сигнали и колебания в НАТО.

Бондарев обвинява НАТО в лицемерие и спекулации, като твърди, че американските, британските и други стратеги само обмислят възможности в своите кабинети, докато украинците продължават да гинат всеки ден.

"Мисля, че Москва се смее на това на глас, защото е толкова лицемерно... Докато американските стратези, британските и други обмислят някакви възможности в своите кабинети, украинците умират всеки ден. За какво? Те не са Китай или Индия, те нямат милиард души, готови да наемат", каза той.

"Не искам да предполагам нечестна игра тук от страна на НАТО, тъй като те искат украинците да загубят и след това ще кажат: "Добре, ние ви помогнахме, но вие не успяхте. Сега трябва да преговаряме." Но мисля, че това е късогледство."

"Сякаш украинците трябва да докажат, че са достойни за помощта на НАТО. Но мисля, че го доказаха от самото начало."

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, президентът на Украйна, Володимир Зеленски, заяви, че е "абсурдно" Алиансът да не предостави на Киев график за бъдещо присъединяване. Това стана ясно, след като лидерите на НАТО изразиха сдържаност и нежелание да рискуват пряк конфликт с Русия, тъй като се страхуват от разширена война и ядрена ескалация. 

Бондарев подчерта, че Путин и тези близо до него разбират само езика на силата, а деескалацията се възприема като жест на слабост. НАТО изпрати сигнал, че Украйна няма да се присъедини, докато продължават активните военни действия с Русия. Това може да доведе до нов замразен конфликт, като подобни конфликти станаха характерни за руската външна политика след СССР.

Неразрешените войни в Украйна, Грузия и Молдова, в които участват посредници на Кремъл и редовни сили, доведоха до значително влияние на Русия в тези държави и фактическо вето върху тяхната интеграция в евроатлантическата общност. Така се подчертава, че ако не се иска Украйна да се присъедини към НАТО, тогава трябва да продължат заплашванията и атаките срещу нея. Това предизвиква въпроси относно способността на НАТО да защити своите членове, ако бъдат атакувани от по-силни и ядрени държави.

Според Бондарев, НАТО, по този начин, дава ключа на проблема Украйна-НАТО на Путин, като му позволява да продължи военните действия в Украйна, като същевременно предотвратява присъединяването на Украйна към Алианса. Това състояние на несигурност може да продължи, докато политическата обстановка се промени, като например със завръщането на Доналд Тръмп на поста президент на САЩ.

Путин: Украйна в НАТО е заплаха за Русия

Путин: Украйна в НАТО е заплаха за Русия

Русия ще удължи зърнената сделка, но само "когато бъдат изпълнени дадените ни обещания"