Бивш руски войник, воювал в Украйна, беше осъден на 20 години затвор в четвъртък за предизвикване на пожар в нощен клуб, при който загинаха 13 души. Това съобщава "Ройтерс", като цитира руски медии.

През ноември 2022 г. Станислав Йонкин, на 23 г., участва в пиянско сбиване в нощен клуб в град Кострома на около 320 км от Москва. Той изстрелва сигнална ракета, която подпалва покрива на сградата и предизвиква пожара, убил много хора.

Адвокатът на Йонкин твърди пред военния съд, че бившият войник е бил на лечение от мозъчно сътресение, претърпяно в Украйна, което може да е повлияло на поведението му по това време.

"В трудна ситуация Йонкин се губи и е склонен да прилага необмислени решения, което се потвърждава от психологическа и психиатрична експертиза", цитира адвоката му независимото издание "Медиазона".

ISW: Русия изтощавала украинската отбрана в Авдеевка с вълни от мобилизирани затворници

ISW: Русия изтощавала украинската отбрана в Авдеевка с вълни от мобилизирани затворници

Москва и Пекин имат различни платформи за мир в Украйна

Telegram каналът Baza, който има връзки с руските служби за сигурност, съобщи, че Йонкин е бил ранен при обстрел в Украйна и се е върнал в Русия през август 2022 г., за да прекара известно време в болница и след това в отпуск по болест.

Йонкин беше лишен от званието си гвардейски сержант и от медала, даден за храброст в битка, от Московския съд в четвъртък.

Освен това той беше осъден да плати 14,5 милиона рубли (158 000 долара) граждански искове на жертвите и 45 милиона рубли на собственика и организатора на нощен клуб, съобщи "Интерфакс".

Отбелязва се, че руските войници, извършващи тежки престъпления след завръщането си у дома от Украйна, създават проблеми за Кремъл.

Много от нарушителите са мъже, освободени предсрочно от затвора, където са излежавали присъда за тежки престъпления, в замяна на участие във войната.