Бившият есесовец Оскар Грьонинг, който е обвинен в съучастничество в убийството на 300 хил. унгарски евреи, призна вината си за участието си в нацистката машинария за убиване, ала заяви, че няма няма право да поиска прошка, пише "Гардиън".

94-годишният Грьонинг заявил пред съда: „Аз съзнателно не поисках прошка за моята вина. Имайки предвид мащаба на това, което се случи в "Аушвиц" и престъпленията, извършени навсякъде другаде, се опасявам, че нямам право на подобна молба. Аз мога само да помоля Господ Бог за прошка."

Грьонинг, който е известен като Счетоводителя на "Аушвиц", защото е бил натоварен със задачата да сортира вещите на евреите и да събира и отчита парите, открити в куфарите и дрехите, също така за първи път разкрива дълбокото емоционално въздействие, което са оказали върху него свидетелствата на оцелелите в Аушвиц и техните роднини.

Събитията в "Аушвиц", масовите убийства, ми бяха известни. Но много от подробностите, които бяха изказани тук, не са ми били известни", изтъкнал Грьонинг пред съда в Люнебург, Северна Германия.

„Това, което се случи в "Аушвиц", отново мина пред очите ми. Страданията на депортираните във влаковете, процесът на подбор и последвалото унищожение на мнозинството от хората се завъртяха отново пред очите ми по възможно най-ясния начин ... както и ужасяващите условия за живот на тези, които не бяха убити незабавно", посочил той.

Грьонинг посочил още, че стои пред жертвите със съжаление и смирение.

Процесът срещу Грьонинг, който на 21-годишна възраст през 1942 година е изпратен да работи в лагера, е значим, защото е един от последните големи процеси, свързани с изтребването на евреи през Втората световна война.

Обвиненията срещу Грьонинг се отнасят за периода между май и юли 1944 година, когато 137 влака с грубо 425 хиляди евреи от Унгария пристигат в „Аушвиц". Според обвинението най-малко 300 хиляди са изпратени направо в газови камери.

Ако бъде осъден, Грьонинг може да получи максимална присъда от 15 години затвор.