Бившият полеви командир на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) и офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ), Игор Стрелков (познат още като Гиркин), беше задържан от служители на реда в Москва, съобщи РБК, цитирайки два източника от правоохранителните органи и неговия адвокат.

По информация на изданието, Стрелков е бил задържан около обяд след обиск в дома му. Съпругата му, Мирослава Регинская, потвърди задържането.

В официален пост в канала на Стрелков в Telegram, неговата съпруга сподели: "Днес около 11:30 при нас са дошли представители на Следствения комитет. По това време не бях вкъщи. Малко след това, според портиерката, те взели съпруга ми под мишниците и го отвели в неизвестна посока. От приятели успях да разбера, че съпругът ми е обвинен по член 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация (екстремизъм). Не знам нищо за местонахождението на съпруга ми, няма връзка с него."

Предварителни данни от РБК указват, че задържането на Стрелков е било по искане на бивш служител от ЧВК "Вагнер".

Стрелков бил известен със своята активна подкрепа за руската военна кампания срещу Украйна, но в последно време критикувал руското ръководство, особено военното командване, за неуспехите по време на военните операции в Украйна. През ноември 2022 г., съдът в Хага го призна за виновен за катастрофата на малайзийския Боинг в небето над Донбас през юли 2014 г. и го осъди на доживотен затвор, заедно с двама предполагаеми съучастници.

ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

ЦРУ: Путин печели време, докато подготвя отмъщението си за Пригожин

Руският президент смята, че отмъщението е ястие, което се сервира студено