Избирането на премиера на Белгия Херман ван Ромпей на поста президент на Европейския съюз открива път за връщане на бившия премиер Ив Льотерм като ръководител на държавата.

Ван Ромпей вчера вечерта бе избран единодушно от лидерите на ЕС като първи президент на общността след влизането в сила след дни на Лисабонския договор.

Ив Льотерм ръководеше правителството на Белгия по-малко от една година - от 20 март до 30 декември 2008 година, когато заради скандала около банка Fortis бе принуден да подаде оставка.

Все още не е ясно кога точно смята Ромпей да подаде оставката си пред краля на Белгия. Самият Ромпей вече заяви, че ще започне да изпълнява задълженията си на президент на ЕС от 1 януари 2010 година.

От близо три години в Белгия трудно се постига съгласие за управлението на страната и фигурата на премиера. Мнозинство в парламента има коалиция от 5 партии, но страната изпада периодично в политически кризи, заради невъзможността да се намери достатъчно подкрепа за предложения от краля кабинет.