Бившият министър-председател на Швеция Карл Билд, който е бивш външен министър, се разглежда като нов кандидат за поста премиер на Украйна, след като за такива вече са отдавна се спрягат министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско, губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили и председателят на Върховната рада Владимир Гройсман, съобщава ТАСС, цитирайки украинско издание, което се позовава на източници от администрацията на президента Петро Порошенко.

„Администрацията на президента Порошенко активно обмисля варианти за назначаването на премиерския пост на чужденец. По-конкретно в нов министър-председател би могъл да се превърне бившият премиер на Швеция Карл Билд, който твърдо е ангажиран с украинската тема, но сега е без работа”, пише украинското издание „Главком”.   

Назначението на Билд на мястото на действащия премиер Арсений Яценюк, спекулират украинските медии, елиминира опасността от разпадането на управляващата коалиция във Върховната рада и ще направи възможно „договарянето на равни начала с международните кредитори на Украйна”.

В същото време, пишат медиите, „може сериозно да очакваме от Порошенко да използва Билд като параван”, предоставяйки му представителни церемониални функции, подобни на английската кралица. Освен това по този начин „Западът се превръща в пряк съучастник в развитието на украинския проект и бива натоварен с част от отговорността за наличието или отсъствието на реформи”.