Бившият президент на Албания Илир Мета е бил задържан от полицията по обвинения в корупция, съобщиха в понеделник неговият говорител и адвокат, цитирани от "Ройтерс".

Говорителят на Мета Теди Блуши каза на пресконференция, че арестът е "неуместен" и че "ще бъде осъден от всички патриотични и честни албанци".

Няма незабавен коментар от SPAK, специална прокуратура, създадена за борба с корупцията и организираната престъпност, но базираната в Тирана онлайн медия Reporter каза, че Мета е обвинен в корупция, пране на пари и укриване на богатството си. Други медии съобщиха същите обвинения.

Адвокатът на Мета, Генчи Гьокутай, потвърди, че арестът е по обвинения в корупция, които той каза, че отрича. Той не даде повече подробности.

55-годишният Мета беше президент от 2017 г. до 2022 г., а преди това е бил министър-председател и председател на парламента.

Той не е единственият опозиционер, срещу когото са повдигнати обвинения.

На 30 септември поддръжници на най-голямата опозиционна група, Демократическата партия, подпалиха дървени столове пред парламента в знак на протест, след като един от нейните политици, Ервин Салиаджи, беше осъден на една година затвор по обвинения, които той определи като политически мотивирани.

По-рано през септември лидерът на Демократическата партия Сали Бериша беше обвинен в корупция за действия, които е предприел, когато е бил министър-председател. Бериша също отрича да е извършил нарушение.

Демократическата партия обвинява сегашния премиер Еди Рама, че е организирал наказателно преследване на нейни членове. Рама отрича тези обвинения.

Русия съди отделно бившия зам.-министър за корупция

Русия съди отделно бившия зам.-министър за корупция

Заедно със заместника му