Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Русия никога не е трябвало да нахлува в Украйна, но смята, че украинският президент Владимир Зеленски е толкова виновен за войната, колкото и руският лидер Владимир Путин, съобщава Агенция Ройтерс.

В интервю за списание Time,, левият лидер каза също, че президентът на САЩ Джо Байдън е можел да направи повече, за да предотврати конфликта, вместо да го подклажда.

Лула, който е на корицата на Time тази седмица, е фаворит за изборите през октомври, когато се надява да откаже преизбирането на крайнодесния президент Жаир Болсонаро и да се върне на поста след отмяната на миналата година на присъдите за корупция, които го вкараха в затвора .

Лула заяви, че е безотговорно западните лидери да подкрепят Зеленски, защото насърчават война, вместо да се съсредоточават върху преговори при закрити врати за спиране на сраженията.

"Виждам президентът на Украйна, който говори по телевизията, как го аплодират, получава овации от всички европейски парламентаристи", каза той пред Time.

Макрон: Русия трябва да прекрати опустошителната агресия срещу Украйна

Макрон: Русия трябва да прекрати опустошителната агресия срещу Украйна

Кремъл: Западът да спре доставките на оръжие за Украйна

"Този ​​човек е толкова отговорен за войната, колкото Путин. Защото във войната няма само един виновен", добави той.

Лула каза, че Байдън и лидерите на Европейския съюз не са направили достатъчно, за да преговарят с Русия преди нахлуването й в Украйна през февруари.

"Съединените щати имат голямо политическо влияние. И Байдън можеше да избегне войната, а не да я подбуди", каза той. "Байдън можеше да вземе самолет до Москва, за да говори с Путин. Това е отношението, което очаквате от лидер."

Съединените щати и Европейският съюз можеха да избегнат инвазията, като заявиха, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, каза той.

"Путин не трябваше да нахлува в Украйна. Но не само Путин е виновен. САЩ и ЕС също са виновни", каза още Лула.

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Лула да Силва сформира 7-партийна коалиция срещу Болсонару

Изборите ще се проведат през октомври и той все още е фаворит