Група благотворителни организации са поискали от съда във Франция да блокира предстоящото затваряне на „Джунглата”. Мигрантският лагер се намира в Северна Франция. Хиляди бежанци да принудени да стоят в него в мизерни условия, като много от тях се опитват отчаяно да достигнат до Великобритания.

Сблъсквайки се с обществен натиск преди президентските избори през април, президентът Франсоа Оланд заяви, че лагерът в Кале ще бъде разрушен до края на тази година. Тази седмица хуманитарни работници от лагера съобщиха, че разрушаването ще започне на 17 октомври.

Католическа благотворителна организация, една от поискалите съдебно разпореждане, информира, че искането е депозирано в съда в Лил в сряда вечерта. Източник от съда обяви, че спешно решение ще бъде взето в рамките на 48 часа.

От благотворителната организация заявиха, че не са против разрушаването на импровизирания лагер „Джунглата”, но са притеснени заради плановете за установяване на мигрантите някъде другаде. Затова организацията иска правителството да осигури необходимото време, за да се гарантира, че мигрантите ще бъдат преместени както трябва.

„Противно на това, което ни беше казано, планът е „Джунглата” да се унищожи много бързо и то в рамките на дни”, се казва в становището. „Ще бъде невъзможно да осигурим сериозни подготовки, които да са в съответствие с интересите на хората”, допълват те.