За спиране на кръвопролитията в Ирак е необходима цялостна стратегия за Близкия Изток, заяви в реч за външната политика британският премиер Тони Блеър, цитиран от световните агенции.

Блеър се аргументира с факта, че значителна част от силите, които искат да предизвикат хаос в тази страна, са чуждестранни, като много от иракските бунтовници идват отвън. В основата на тази стратегия трябва да е решаването на израелско-палестинския конфликт, последвано от усилия за стабилизиране на Ливан и обединяване на умерените араби и мюсюлмани зад опит за постигане на мир в техните държави и Ирак, обясни той.

Британският премиер подчерта, че стратегията на страната му в Ирак трябва да еволюира с промяната на ситуацията на място. Блеър обвини Иран, че се опитва да пречи на САЩ и Великобритания, като им оказва натиск в Близкия Изток чрез помощта си за шиитските милиции в Ирак, Хизбула в Ливан и най-радикалните елементи от Хамас в палестинските територии. Западът трябва да окаже натиск върху Ислямската република да помогне за прекратяване на кръвопролитията в съседен Ирак и за установяване на стабилност в целия Близък изток, подчерта той.

Целта на речта на британския премиер бе да насърчи диалога с Иран и Сирия, обясниха от кабинета му. Говорител на Блеър обаче отхвърли възможността Техеран и Дамаск да бъдат възнаградени за евентуалното им сътрудничество в близкоизточния мирен процес. Той изключи варианта за преговори с Техеран за ядрената му програма в замяна на подкрепата му за Ирак.

Блеър защити твърдо близките връзки на Великобритания със Съединените щати и Европейския съюз. Антиамериканизмът и евроскептицизмът са не просто глупави, но са и най-сигурният път към навреждането на истинските ни национални интереси, подчерта той. Предвидено е британският премиер да разговаря днес чрез видеовръзка с американската "Група за проучване на Ирак".

Американският президент Джордж Буш имаше вчера среща при закрити врати със създадената от Конгреса двупартийна комисия за преразглеждане на американската стратегия в тази страна.

Буш реагира скептично на натиска на новото демократическо мнозинство в законодателния орган за поетапно изтегляне на американския контингент от Ирак. Той добави, че не знае какво ще пише в доклада на оглавяваната от бившия държавен секретар Джеймс Бейкър комисия, който предстои да бъде публикуван идния месец.