Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е обсъдил в четвъртък с израелския външен министър Яир Лапид необходимостта от подобряване на израелско-палестинските отношения. Това се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от "Ройтерс".

"Те също споделиха мнения относно възможностите за задълбочаване на усилията за нормализиране, както и по въпросите на регионалната сигурност, включително Иран", се добавя в изявлението.

В края на разговора секретар Блинкън е поканил Лапид във Вашингтон.

"Днес разговарях с израелския заместник министър-председател и външен министър Яир Лапид. Обсъдихме непоколебимия ангажимент на Америка към сигурността на Израел, нашите двустранни отношения и предизвикателствата пред нас.", написа Блинкън в "Туитър".

В началото на месеца, но при предишното израелско правителство, Блинкън подчерта "важността на насърчаването на мира и сигурността както за израелците, така и за палестинците",  повтори "желязната ангажираност" на Вашингтон към сигурността на Израел и към "правото му да се защитава". Той подчерта значението на "усилията за хуманитарна помощ и помощ и възстановяване" в Газа след последните военни действия между Израел и Хамас.

Втора нощ на въздушни удари в Газа

Втора нощ на въздушни удари в Газа

Поредна размяна на удари

Това се случва на фона на поредни удари над Газа.