Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна във вторник в Киев на необявено посещение. Той ще предаде това, което американските служители нарекоха "силно послание за увереност" във време, когато украинските сили водят ожесточени битки от руската армия в Източна Украйна и очакват пристигането на нови доставки на оръжия от съюзници за подпомагане на отбраната, съобщава VOA News.

Посещението на Блинкън включва разговори с украинския президент Володимир Зеленски, премиера Денис Шмигал и външния министър Дмитро Кулеба.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза в изявление, че Блинкен ще "обсъди актуализации на бойното поле, въздействието на новата военна и икономическа помощ от САЩ, дългосрочни ангажименти за сигурност и други ангажименти, както и текущата работа за укрепване на икономическото възстановяване на Украйна".

Съединените щати в петък обявиха последния си принос към военните усилия на Украйна под формата на пакет от оръжия и оборудване на стойност 400 милиона долара.

Белият дом заяви в понеделник, че прави "всичко" възможно, за да изпрати оръжия в Украйна, за да се бори срещу руската сухопътна офанзива в североизточната област на Харков.

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна

Кремъл нямало как да победи свободния свят

"Правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза пред репортери съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, добавяйки, че нов пакет от оръжия ще бъде обявен "през следващите дни".

Украинските сили с превъзходен персонал и оръжие чакат да пристигне така необходимата военна помощ от САЩ.

През последните два дни Москва е превзела около 106 квадратни километра и най-малко седем села, повечето от които вече са обезлюдени, според проекта за мониторинг с отворен код DeepState в канала за съобщения Telegram.