Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова в четвъртък президента на Венецуела Николас Мадуро да започне диалог с опозицията след оспорваните избори във Венецуела. Той уверява, че САЩ са готови да подкрепят такъв процес, съобщава "Ройтерс".

САЩ и Аржентина съпредседателстваха среща на 31 страни за Венецуела в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, въпреки че ключови страни от региона не присъстваха или не подписаха съвместно изявление, подкрепящо призива на Блинкън за диалог.

"Ние идваме тук, обединени в ангажимента да защитаваме човешките права на венецуелския народ и ангажирани да положим всеобхватно водено от Венецуела усилие за възстановяване на демократичното бъдеще на страната, каза Блинкън. Това означава да настояваме Мадуро да участва в пряк диалог с обединената демократична опозиция на Венецуела, който води до мирно връщане към демокрацията. Съединените щати и техните партньори са напълно готови да подкрепят този процес."

Лидерът на опозицията във Венецуела бил предупреден, че Мадуро ще го арестува

Лидерът на опозицията във Венецуела бил предупреден, че Мадуро ще го арестува

Той замина за Испания, след като получи гаранции, че семейството и имуществото му във Венецуела ще бъдат в безопасност

Припомняме, че избирателните служители и висшият съд обявиха Мадуро за победител на изборите на 28 юли с 52% от гласовете. Но според опозицията, разписките от машините за гласуване показват съкрушителна победа за техния кандидат Едмундо Гонзалес.

Някои западни правителства, включително Съединените щати, обвиниха Каракас в изборни измами.

В доклад на ООН миналата седмица се твърди, че ескалират правителствените репресии след изборите, включително арестите на непълнолетни. Правителството отхвърля обвинението.

Вашингтон очаква Бразилия, Колумбия и Мексико, чиито настоящи президенти традиционно са по-приятелски настроени с Мадуро, да ръководят дипломатическите усилия след изборите, но нито една от тези страни не беше представена на срещата в четвъртък.

Бразилия е била поканена, но е отказала да присъства, според двама бразилски официални лица. Бразилия иска да запази дипломатически отношения с правителството на Мадуро, което е във вражда със съпредседателя на срещата Аржентина, казаха служители, за да обяснят решението да не присъстват.

Венецуела иска да арестува президента на Аржентина

Венецуела иска да арестува президента на Аржентина

Напрежение в Южна Америка

Аржентина и Венецуела са въвлечени в дипломатически спор след залавянето на венецуелски самолет в Буенос Айрес през юни 2022 г. Тази седмица и двете страни започнаха опити да наредят арестуването на лидера на другата нация.

Министърът на външните работи на Аржентина Диана Мондино каза, че изборите във Венецуела са имали последствия за много страни.

"Има ветрове, авторитарни ветрове, които духат на нашия континент и да се надяваме, че няма да се превърне в ураган", каза тя.