Вашингтон работи за координиране на многонационалните усилия за създаване на морски коридор за Газа. Това заяви в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, за част от стратегията на САЩ за доставката на хуманитарна помощ, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица президентът Джо Байдън обяви плановете на американските военни да създадат коридора на средиземноморския бряг на Газа, който ще позволи разпределянето на до 2 милиона ястия на ден в Газа. Хуманитарните агенции твърдят, че петмесечната война между Израел и "Хамас" е довела голяма част от населението там до ръба на глада.

Блинкън проведе видеоконференция в сряда с официални лица от Кипър, Великобритания, ОАЕ, Катар, Европейския съюз (ЕС) и ООН, за да обсъдят пускането в експлоатация на новия маршрут.

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

САЩ и Йордания спуснаха по въздух още хуманитарна помощ за Газа

Съединените щати са пуснали около 135 000 провизии по въздух този месец

САЩ също работят с Израел по коридора, подкрепени също от Германия, Гърция, Италия, Нидерландия и Канада, но ще отнеме време за установяването на коридора, каза Блинкен пред репортери в Държавния департамент.

"Искам да подчертая, че това е допълнение, а не заместител на други начини за получаване на хуманитарна помощ в Газа, и по-специално сухопътните маршрути остават най-важният начин за получаване на помощ и след това за хората, които се нуждаят от нея", каза Блинкън.

Администрацията на президента Джо Байдън е изправена пред нарастващи критики относно военната си подкрепа за Израел, въпреки че настоява за повече хуманитарен достъп до Газа, където израелските сили предприеха въздушно и сухопътно нападение в отговор на атаките на 7 октомври от палестинските екстремисти Хамас, които убиха 1200 души и взе повече от 250 заложници.

Вовнният отговор на Израел е убил повече от 31 000 палестинци, според здравните власти в Газа, унищожил е голяма част от инфраструктурата на ивицата и е предизвикал хуманитарна криза.

Блинкън каза, че Израел трябва да отвори възможно най-много сухопътни пропускателни пунктове към Газа, отбелязвайки, че доставките в Северна Газа са започнали тази седмица през пропускателен пункт, известен като 96-та врата. Американските военни също са пускали храна в ивицата от самолети.

За Нетаняху войната в Газа е в интерес на израелците

За Нетаняху войната в Газа е в интерес на израелците

В отговор на критиките на Байдън, че вреди на страната си

Блинкън добави, че Вашингтон продължава да настоява за сделка, която ще доведе до временна пауза в боевете и освобождаване на останалите заложници, задържани в Газа.

Припомняме, че освен помощ по въздуха