Южният украински град Николаев, който се намира близо до фронтовата линия ще наложи необичайно дълъг комендантски час от късно в петък до рано в понеделник сутринта, като властите ще се стремят да заловят хора, които си сътрудничат с Русия, каза губернаторът на региона Виталий Ким, цитиран от Ройтерс.

Николаев, който е обстрелван от началото на руската инвазия, започнала на 24 февруари, се намира близо до окупираните от Русия части на Херсонска област, където Украйна планира да проведе контранастъпление.

Ким каза на жителите на града, че полицейският час започва от 23 часа местно време в петък (съвпада с българското) до 5 часа сутринта в понеделник и не означава, че градът не е застрашен или изправен пред предстояща атака.

"Няма признаци за обкръжение. Градът ще бъде затворен за уикенда. Моля, проявете разбиране. Търсим колаборанти. Кварталите ще бъдат подложени на проверки", каза Ким в "Телеграм".

Още на 20 юли Ким предупреди, че предстои подобна акция, а ден преди това той обяви награда в размер на 100 долара (3000 гривни) за всеки, който помогне да се разкрият лицата, насочващи руските артилерийски удари, сред жителите на Николаев. Според Ким тези помагачи получават "някакви копейки" - 1000-1500 гривни за сътрудничеството си с Русия. 

Руските сили обстрелват Николаев с касетъчни бомби

Руските сили обстрелват Николаев с касетъчни бомби

Най-малко двама души са ранени