Всяка година иранските безпилотни самолети оказват все по-голямо влияние върху хода на конфликтите по света. За производството им често се използват американски части.

Според материал на Bloomberg владеенето на нискотехнологични безпилотни летателни апарати от страна на Иран създава нови рискове за стабилността в Близкия изток. Освен това страната печели чуждестранна валута, за да финансира отбранителната си индустрия, и укрепва стратегически съюзи чрез продажби. Безпилотните летателни апарати превръщат Техеран в страховит търговец на оръжие, който има потенциала да промени характера на конфликтите по света.

Иранските експерти също така непрекъснато модернизират своите безпилотни летателни апарати, включително въз основа на руския опит в Украйна. Ирански анализатори са пътували до Русия, за да проучат успехите на Шахед, за да усъвършенстват още повече тактиката си за избягване на противниковата ПВО.

Подкрепяните от Иран йеменски хути успяха да намалят търговията през Суецкия канал с повече от 50% тази година, като бомбардираха с дронове и ракети товарни кораби в Червено море. А от началото на войната в Газа през октомври подкрепяните от Иран групировки в Сирия и Ирак десетки пъти са бомбардирали отдалечени военни бази на САЩ в региона.

Използването на безпилотни летателни апарати от страна на Иран стана по-усъвършенствано, откакто администрацията на Тръмп се оттегли от иранското ядрено споразумение през 2018 г. Американски и европейски дипломати преговаряха за удължаване с още две години на ответните ограничения на Съвета за сигурност на ООН върху продажбите на ирански ракети и дронове. Но след убийството от САЩ на иранския генерал-майор Касем Сюлеймани по време на удар с дрон в Багдад през януари 2020 г. е малко вероятно Иран и подкрепящата го Русия да приемат по-нататъшни ограничения на ООН върху иранските оръжейни програми.

За първи път в Украйна е свален реактивен дрон "Шахед-238"

За първи път в Украйна е свален реактивен дрон "Шахед-238"

Русия отчаяно хвърля оръжия срещу Украйна

Ограниченията на ООН по отношение на Иран изтекоха през октомври, дни след войната, която обхвана Газа. Няколко седмици по-късно КСИР представи най-модерните си оръжия и безпилотни самолети на върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. На него бяха показани най-новият Shahed-139, разузнавателният дрон с голям обсег Shahed-147 и други. Дронът Shahed-149 "Газа" с ракетна батарея под крилото си и обсег до 2500 км може да достигне Израел.

Санкциите срещу Иран от десетилетия не успяват да отслабят военното производство на страната. Някои експерти дори смятат, че икономическата изолация е принудила иранските специалисти да станат по-изобретателни, което спомага за повишаване на ефективността на техните продукти. Иранските безпилотни самолети стават все по-добри и по-невидими.

Иран разчита на всякакви електронни компоненти, които може да купи от азиатски доставчици или да достави от САЩ и Европа. Според анализа на останките от Shahed-136 почти всяка част е с американски или европейски произход. Комуникационният чип е от Analog Devices Inc от Масачузетс. Микроконтролерът е от Texas Instruments Inc. от Далас.

И двете компании са се отрекли от сътрудничеството си с Иран. В същото време Сенатът заявява, че американските компании "знаят или трябва да знаят къде отиват техните компоненти".

Според непубликуван доклад на ETANA в началото на 2000 г. Иран е споделил голяма част от технологията си за безпилотни самолети със Сирия. Десетки ирански учени са се преместили в Алепо, за да работят в главната оръжейна лаборатория на страната, и са работили със сирийските си колеги по разработването на четири модела безпилотни самолети камикадзе.

Части и технологии редовно се внасят контрабандно от Сирия в ливанската Хизбула. Иранската технология за безпилотни летателни апарати получи тласък през 2011 г., когато киберкомандването на страната по електронен път отвлече Lockheed Martin RQ-170 Sentinel, действащ на афганистанско-иранската граница.

Ирански специалисти по космически технологии преработват дрона и го поставят в стъклена витрина, на която гостите могат да се любуват. През 2018 г. клонинг на американски дрон, натоварен с експлозиви, прелетя от Сирия до Израел в особено напрегнат момент в Близкия изток. Той беше свален от израелски хеликоптери.

Иран показа дрон за атака срещу Израел

Иран показа дрон за атака срещу Израел

Това е станало на международното оръжейно изложение в Доха

Чуждестранни подставени мрежи, управлявани от хиляди частни компании, доставят вносни части на Иран, а понякога дори готови компоненти на държавните производители на дронове.

Иранските безпилотни летателни апарати са ефективни по време на масирани нападения. Ето защо Русия изстрелва ято "Шахед" с надеждата, че един или два от тях ще попаднат в целта. На 6 март например бяха изстреляни 42, 38 бяха свалени, четири прескочиха и повредиха няколко сгради. Атаките на Шахед са нанесли щети на украинския енергиен сектор на стойност около 12 млрд. долара.

Русия плаща на Иран 1,16 млрд. долара за производството на 6000 дрона Shahed-136 до 2025 г. Тези безпилотни самолети са способни да транспортират 50 килограма експлозиви на разстояние 2500 километра. Тези безпилотни летателни апарати се произвеждат в Елабуга, Татарстан. Очаква се значителна част от плащанията към Иран да дойдат от руски оръжия, като например усъвършенствани изтребители Су-35.

Според експерти на Запада може да са необходими от пет до десет години, за да разработи ефективни военни средства за противодействие на иранските безпилотни летателни апарати.