В последното отражение на разширяващите се военни усилия на Кремъл, бомбоубежищата в цяла Русия се връщат към живот след повече от три десетилетия пренебрегване след края на Студената война.

Държавните служители тихомълком проверяват мазета и други защитени съоръжения, ремонтират и почистват инсталации, които не са използвани от съветската епоха, пише Bloomberg.

Това е част от по-широк натиск от страна на властите да гарантират, че инфраструктурата за гражданска защита е готова в случай на по-широк конфликт.

Кампанията не е официално обявена и не се ръководи от конкретни заплахи или планове за използване на инфраструктурата за гражданска защита. Но след внезапното мобилизиране на 300 000 резервисти от Кремъл, властите не рискуват с други приготовления, свързани с войната.

Стремежът към бомбоубежища е друг пример за това как инвазията, която вече е в деветия си месец, предизвиква по-широка милитаризация на руското общество. Представители на Кремъл представят войната като екзистенциална война между Русия и САЩ, характеристика, която Вашингтон отхвърля. Руските образователни служители тази седмица обявиха, че ще възстановят основното военно обучение от съветската епоха в училищата в цялата страна от следващата година.

Изглежда Украйна не е нанасяла удари по цели в Русия извън зоните близо до границата, а официални лица в Киев казват, че целта им е само да прогонят войските на Кремъл от тяхната територия. САЩ и техните съюзници ограничиха доставките за Украйна на някои нападателни оръжия и оръжия с голям обсег, за да избегнат риска от ескалация и осъдиха заплахите на Русия да използва ядрено оръжие като безотговорни.

В малкото руски региони в близост до зоната на военни действия, където атаките се разпространиха през границата, официални лица публично потвърдиха кампанията за бомбоубежища. Висш служител по сигурността на Кремъл, Николай Патрушев, нареди през април да бъде направен пълен опис на бомбоубежищата в Южна Русия, изисквайки всички, които са били взети от федерална собственост, да бъдат върнати.

Но проверките и почистването на съоръженията за гражданска защита, които обикновено са били изградени в мазета на жилищни сгради, училища и държавни учреждения в съветската епоха, се провеждат в градове в цялата страна. Мълвата за някои от тях понякога изтича в социалните медии, което кара местните власти да отричат ​​всякаква специална кампания.

В Украйна бомбоубежищата са спасили безброй животи на фона на продължаващите руски ракетни удари по градове и други цивилни цели. Властите в някои градове са инсталирали специални външни такива на автобусни спирки и други места, за да улеснят достъпа до тях. Метростанциите също редовно са служили за защита на жителите на големите градове.