Правителството на Обединеното кралство подозира, че руски граждани са се възползвали от небрежните проверки от регистъра на компаниите в опити да изперат военни печалби, откраднати от Украйна, съобщава Bloomberg.

Британските правоприлагащи органи са идентифицирали голям брой фиктивни компании, регистрирани в Обединеното кралство от граждани на редица страни през последните години, вероятно за целите на пране на пари или укриване на данъци, казаха хората, пожелали да не бъдат назовавани при обсъждане на поверителни въпроси. Стотици от тези фирми посочват руснаци като свои служители и някои контролирани от Русия компании сега се опитват да използват войната в Украйна за финансова изгода.

Руснаците са привлечени от Лондон чрез лека регулация, която им позволява да приютят активите си с малко внимание. Въпреки че Обединеното кралство наложи широкообхватни санкции на много руски компании и физически лица след инвазията в Украйна, годините на ухажване на чужди пари оставиха британската финансова система надупчена от фиктивни компании и други непрозрачни структури, които усложняват усилията за налагане на ограничения върху руските интереси.

Британското правителство е в процес на укрепване на законите за финансовите престъпления. Законопроектът за икономическата престъпност и корпоративната прозрачност беше внесен в парламента на 22 септември и се стреми да даде на регистъра на компаниите повече правомощия, за да разкрива кой създава компании и да разследва предполагаеми измами.

Администрацията посочва, че има едни от най-строгите мерки за контрол срещу изпирането на пари в света и новият закон ще помогне да се овладеят хилядите регистрирани в Обединеното кралство компании, използвани за улесняване на пране на пари, измами, финансиране на тероризъм и незаконни покупки на оръжия.

Една компания, идентифицирана от британските власти, е регистрирана на офис адрес в Лондон и е вписана в регистрите за корабоплаване като собственик на превозвач за зърно. Корабът е заподозрян в незаконно транспортиране на зърно от Украйна и нарушаване на международни санкции, казаха хората. През последните месеци корабът многократно е пътувал през Черно море, показват публични данни.

Компанията има трима настоящи и бивши служители, вписани в (Companies House), британския регистър на компаниите, които са всички руски граждани и са посочили домашни адреси в Русия. Нито те, нито компанията имат забележими операции в Лондон.

Европейският съюз е обсъдил санкциониране на фирмата като част от последния си пакет от мерки. Компанията беше отстранена от предложението преди пакетът да бъде одобрен по време на преговорите между страните членки.

Няколко други компании без очевидни британски операции са регистрирани на същия адрес в Лондон от други руски граждани. Един от тези хора е служител в руското министерство на вътрешните работи, чийто домашен адрес е апартамент в центъра на Москва.

Наясно сме със злоупотребата с фирмения регистър за подпомагане на незаконна дейност, каза говорител на Companies House. Когато бъде идентифицирана потенциална престъпна дейност, ние работим в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи, за да сезираме въпроси и да подкрепим разследванията, добави той.

Оливър Булоу, писател и експерт по финансови престъпления, който е написал поредица от книги за укриването на данъци и прането на пари във Великобритания, заяви, че хиляди престъпници са учредили фирми във Великобритания през последните години. Те избраха Обединеното кралство, защото е евтино да се създаде компания, има сравнително малко проверки на информацията, която трябва да предоставят, а наличието на британски адрес им дава вид на респект, каза още той.