Близо година след инвазията, която трябваше да отнеме няколко седмици, руският президент Владимир Путин подготвя нова офанзива срещу Украйна, като същевременно подготвя страната си за конфликт със Съединените щати и техните съюзници, според статия на американската агенция "Блумбърг". Според нея Путин се е подготвил за факта, че конфликтът ще продължи много години.

Кремъл се стреми да демонстрира, че неговите сили могат да си върнат инициативата след месеци на отстъпление, като оказват натиск върху Киев и неговите съюзници да се съгласят на някакъв вид примирие, което би позволило на Русия да запази контрола върху територията, която сега заема. Така руски официални лица и техни съветници описват ситуацията в разговори с "Блумбърг".

Дори Путин не може да отрече слабостите на руската армия, която той укрепва с десетилетия. Руските войски са загубили повече от половината от първоначалните си успехи в Украйна, пише агенцията. Нейните източници казаха, че постоянните неуспехи на фронта са принудили мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични относно амбициите си и да признаят, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение.

Путин обаче остава убеден, че по-многочислените сили и готовността на Русия да понесе загуби (вече в десетки хиляди, според оценки на САЩ и Европа) ще й позволят да надделее въпреки неуспехите.

Възобновяването на офанзивата може да започне още през февруари-март, предполагат източници на "Блумбърг", близки до Кремъл. Техните коментари са в съответствие със страховете на Украйна и нейните съюзници и офанзивата може да започне преди Киев да получи бойни танкове от САЩ и Европа.

Решителността на Путин предвещава нова смъртоносна ескалация на войната, докато Киев се готви да напредне и да отхвърли всяко прекратяване на огъня, което би оставило на Русия окупираните от нея територии. Путин вярва, че няма друга алтернатива освен да спечели конфликта, който смята за екзистенциален. Нов кръг от мобилизация е възможен тази пролет, твърдят източници на американската агенция, а икономиката и обществото все повече се приспособяват към нуждите на войната.

Американските и европейските разузнавателни агенции поставят под въпрос дали Русия разполага с ресурсите за нова голяма офанзива, докато съюзниците на Украйна се подготвят за първи път да изпратят бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските сили да пробият руските линии, се казва в статията.

Възможно ли е настъпление в Украйна и кой ще го започне пръв

Възможно ли е настъпление в Украйна и кой ще го започне пръв

Подробен анализ на всички възможни сценарии