Стратегически безпилотен самолет RQ-4B на военновъздушните сили на САЩ е извършил разузнавателен полет по западните граници на Русия, съобщават руските медии, цитирайки мониторинговия сайт PlaneRadar.

Уточнява се, че в неделя сутринта американският дрон с бордови номер 10-2043 е излетял от италианската натовска база "Сигонела", след което е обикалял пет часа и половина в небето над Литва по границите на Калининградска област, руския ексклав в сърцето на Европа.

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" около границите на Крим

Разузнавателен самолет на САЩ "слухти" около границите на Крим

За пореден път

След това безпилотният самолет е прелетял през въздушното пространство на Латвия и Естония и е прекарал четири часа и половина в провеждането на разузнаване на западните граници на Русия в Псковска и Ленинградска област.

На връщане RQ-4B е извършил серия от прелитания по границите на Калининградска област с продължителност най-малко един час и в 21:30 часа се е върнал в базата си.

Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати в близост до границите на Русия се увеличи значително. Чуждестранни самолети редовно се забелязват в района на Крим и Краснодарския край, както и над Балтийско море.

През изминалата 2018 година подразделенията на радиотехническите войски на руските въздушно-космически сили, както сами се наричат, са засекли и ескортирали повече от 980 хиляди самолета. Около 3000 от тях са били чуждестранни бойни самолети, от които повече от хиляда са били разузнавателни самолети.