Суданската армия се бори да защити военнопромишлен комплекс в южната част на Хартум, който се смята, че съдържа значителни запаси от оръжия и боеприпаси, предава "Ройтерс". Районът се намира близо до складовете за гориво и газ, които има опасност да експплодират, съобщиха свидетели в сряда.

Паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), които вече за осма седмица се борят за власт със суданската армия, атакуваха комплекса "Ярмук" късно във вторник, след което се оттеглиха след жестоки сблъсъци, съобщиха свидетели. През сряда сутринта продължават битките в района.

RSF бързо превзеха части от столицата, след като войната започна в Хартум на 15 април. Въздушните удари и артилерийският огън от страна на армията не успяха значително да ги разтърсят, но по време на продължаващата битка RSF може да се изправи пред предизвикателството да си възстановят запасите от боеприпаси и гориво.

Битките в трите града, които образуват по-големия столичен регион на Судан - Хартум, Бахри и Омдурман, се засилят след официалния край на 12-дневното примирие на 3 юни, което бе многократно нарушавано.

"От вчера се води ожесточена битка с използване на самолети и артилерия и сблъсъци на земята и издигащи се стълбове дим", сподели Надер Юсеф, жител близо до Ярмук.

Тъй като горивните и газовите депа са близо до района, "всяка експлозия може да застраши живота на жителите и да унищожи целия район", заяви той.

Битките провалиха началото на прехода към гражданско управление четири години след народното въстание, което свали президент Омар ал Башир. Армията и RSF, които заедно организираха преврата през 2021 г., се сблъскаха около военното командване и плановете за реструктуриране на армията по време на прехода.

Тежки боеве се водят в суданската столица

Тежки боеве се водят в суданската столица

Насилието обхваща и региона на Дарфур