Богатите страни трупат дози ваксини срещу новия коронавирус (COVID-19), оставяйки по-бедните страни да изпитват затруднения със защитата на своето население, предупреждават активисти.

Алиансът на народните ваксини, мрежа, съставена от благотворителни организации като "Амнести интернешънъл" и "Оксфам", заяви, че близо 70 страни ще могат да ваксинират само един на всеки десет от хората си, докато най-богатите страни в света "имат достатъчно, за да ваксинират цялото си население близо НАД 3 ПЪТИ".

Стивън Кокбърн, ръководител за икономическата и социална справедливост на "Амнести интернешънъл", подчерта, цитиран от Sky News: "Трупането на ваксини активно подкопава глобалните усилия за гарантиране, че всички навсякъде могат да бъдат защитени от COVID-19."

ОАЕ одобри китайската ваксина Sinopharm и твърди, че е 86% ефективна

ОАЕ одобри китайската ваксина Sinopharm и твърди, че е 86% ефективна

"99% степен на сероконверсия на неутрализиращи антитела и 100% ефективност срещу умерени и тежки случаи"

Той продължи: "Богатите страни имат ясни задължения за правата на човека не само да се въздържат от действия, които биха могли да навредят на достъпа до ваксини другаде, но и да сътрудничат и да предоставят помощ на страните, които се нуждаят от това."

Ана Мариот, мениджър по здравна политика в "Осфам", настоя: "Никой не трябва да бъде блокиран да получи животоспасяваща ваксина заради страната, в която живее, или количеството пари в джоба си. Но ако нещо не се промени драстично, милиарди хора по света няма да получат безопасна и ефективна ваксина за COVID-19 за години напред."

Много страни по света имат предварително поръчани дози ваксини, нещо, което експерти преди предупредиха, би означавало, че по-бедните страни ще трябва да чакат години, преди да могат да получат достатъчно ваксини за по-голямата част от населението си до 2024 г.

В САЩ с предварително одобрение на ваксината на Pfizer/BioNtech
Обновена

В САЩ с предварително одобрение на ваксината на Pfizer/BioNtech

Американската агенция се очаква да вземе окончателно решение за ваксината до дни

Според "Гардиън" богатите държави, които имат 14% от световното население, са поръчали 53% от най-обещаващите ваксини.

Великобритания вчера започна да ваксинира хора.

Алиансът на народните ваксини заяви, че е "страхотно", че се е извършила ваксинацията, при която беше използвана ваксината, произведена от Pfizer и BioNTech, и добави: "Но всички производители на ваксини ТРЯБВА да споделят своите наука, технологии и ноу-хау СЕГА, в противен случай милиарди могат да пропуснат. Нуждаем се от ваксини за хората, а не от ваксина за печалба."

В САЩ в четвъртък трябва да се срещне група от съветници на Администрацията по храните и лекарствата (FDA), за да оцени ваксината на Pfizer. След това тя може да бъде разрешена за употреба в рамките на 24 часа.

Великобритания започва ваксиниране срещу коронавирус

Великобритания започва ваксиниране срещу коронавирус

Първоначално ваксината ще се поставя в 50 "болнични центъра" в страната

Вече съществуват някои програми, които се опитват да осигурят по-равен достъп до ваксини.

Johnson & Johnson увери, че няма да реализира печалба чрез продажбата на ваксината си на по-бедните страни, както и AstraZeneca настоя, че няма да реализира печалба от ваксината си.

Но активистите подчертаха, че обещанията на тези компании не са достатъчни за ваксиниране на световното население.

Опитите на Световната здравна организация за осигуряване на глобален достъп до ваксини, наречен Covax, също са в ход, въпреки че Алиансът на народните ваксини отбеляза, че това също не е достатъчно.

Китай увери, че всяка ваксина, която прави, би била глобално обществено благо. Един от кандидатите за ваксина, произведен от Sinopharm, беше установено тази седмица, че е 86% ефективен в изпитване в трета фаза, проведено в Обединените арабски емирства.

90-годишна британка е първата в света, ваксинирана срещу COVID-19 с Pfizer/BioNTech

90-годишна британка е първата в света, ваксинирана срещу COVID-19 с Pfizer/BioNTech

Днес Великобритания започва най-мащабната имунизационна програма

Други групи също призовават производителите на ваксини да работят със страните, за да се гарантира, че те получават ваксини.

Д-р Сидни Уонг, изпълнителен съдиректор на кампанията за достъп на "Лекари без граници", коментира: "В момента сме в ситуация, в която лъвски пай от ограничения брой първи дози вече е капариран от шепа държави като САЩ и Великобритания, както и ЕС, оставяйки много малко за други страни в краткосрочен план."

"Това, което наистина искаме да видим, е бързото увеличаване на общото глобално предлагане, така че да има повече ваксини и дози, които могат да бъдат разпределени според критериите за обществено здраве на СЗО, а не способността на дадена страна да плаща", изтъква още д-р Сидни Уонг.