Бразилският президент Жаир Болсонаро е готов официално да стане кандидат за преизбиране на партиен конгрес в Рио де Жанейро в неделя, съобщава агенция Ройтерс. Той се опитва да стопи разликата с основния му съперник, бившия ляв президент Луис Инасио Лула да Силва.

Очаква се дясната Либерална партия (PL) да избере Болсонаро като своя номинация за гласуването на 2 октомври пред публика от около 10 000 души на стадион Мараканазиньо в Рио, ход, считан за официалното начало на кандидатурата на Болсонаро според бразилското законодателство.

През следващите седмици и без това напрегнатата битка между първите двама кандидати трябва да се нажежи още повече. В средата на август Лула и Болсонаро ще бъдат освободени от властите да участват в повечето форми на политическа реклама.

Издигането на кандидатурата му идва в момент, когато Болсонаро се бори да спечели привлекателност сред избирателите, докато високата инфлация продължава да разбива и без това разделителния му имидж.

Според някои социологически проучвания бившият капитан на армията изостава с почти 20 процентни пункта спрямо Лула, който управляваше нацията от 2003 до 2010 г. и измъкна милиони от бедността благодарение на агресивните социални разходи по време на период на бърз растеж, движен от суровините.

Издигат официално Лула да Силва за кандидат за президент на Бразилия

Издигат официално Лула да Силва за кандидат за президент на Бразилия

Той има двуцифрена преднина в предизборните проучвания

Неговата звезда залезе през последните години поради разследвания за корупция на високо ниво в неговото правителство - самият Лула прекара повече от година и половина в затвора поради присъда за подкуп, която по-късно беше отменена - но той остава относително популярна фигура сред бразилците.

Правителството на Болсонаро все по-често прибягва до социални разходи, включително парични раздавания на определени избиратели, в опит да даде тласък на кампанията си. Той също така засили неоснователните си атаки срещу електронната система за гласуване на нацията, поставяйки под съмнение дали ще приеме поражение.

На конгреса се очаква Болсонаро да се съсредоточи върху постиженията на своето правителство в осигуряването на религиозна и икономическа свобода, включително усилията му да разхлаби законите за притежание на оръжие, според източници от кампанията, консултирани от Ройтерс.

Лявата Работническа партия (PT) официално номинира Лула в четвъртък, докато кандидатът от левия център Чиро Гомеш, който се кандидатира с далечна трета позиция, беше номиниран от Демократическата работническа партия (PDT) в сряда.

Болсонару се бори за преизбиране с популистки мерки

Болсонару се бори за преизбиране с популистки мерки

Социалните плащания могат да увеличат инфлацията