Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва ще бъде официално номиниран от своята Работническа партия (PП) за кандидат за президент на страната за изборите на 2 октомври, като ще се изправи срещу настоящия крайнодесен президент Жаир Болсонаро в най-поляризираните избори в Бразилия от десетилетия, предава Ройтерс.

На фона на двуцифрена преднина в социологическите проучвания победата на Лула би сбила триумфално завръщане във властта на бившия президент и синдикален лидер. Лула, който ръководи Бразилия два мандата от 2003 до 2010 г., прекара 580 дни в затвора по присъди за корупция, които по-късно бяха анулирани.

76-годишният ляв политик няма да присъства на конгреса на своята партия в Сао Пауло, където шест други коалиционни партии също ще подкрепят кандидатура му за президент.

Водейки кампания за своите постижения в намаляването на бедността на фона на бърз икономически растеж, подхранван от глобалния бум на суровините, Лула критикува Болсонаро за връщането на глада сред бедните в Бразилия по време на икономическия спад, причинен от пандемията COVID-19.

За да привлече умерените гласоподаватели, разочаровани от правителството на Болсонаро, и да смекчи крайнолевия си имидж, Лула избра за свой вицепрезидент бившия губернатор на Сао Пауло Джералдо Алкмин, центрист, уважаван от бизнес средите.

Лула обещава, че ще увеличи ролята на държавата в икономиката и ще увеличи социалното благосъстояние, като същевременно поддържа свободен пазар. Сред основните му съветници е младият икономист Габриел Галиполо, бивш главен изпълнителен директор на инвестиционната банка "Банко Гактор".

Изоставайки в проучванията, Болсонаро многократно поставя под съмнение бразилската система за електронно гласуване, като твърди, че тя е уязвима за измами, което поражда опасения, че той ще откаже да признае поражението си през октомври.

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Президентският вот ще се проведе през октомври