Крайнодесният нов президент на Бразилия Жаир Болсонару обяви, че ще направи всичко по силите си "да възстанови реда и демокрацията" във Венецуела, след като неговият външен министър се срещна с лидери на венецуелската опозиция, съобщава "Ройтерс".

Дясното правителство на Болсонару в събота подчерта, че признава Хуан Гуайдо, който е председател на парламента, като законен президент на Венецуела, въпреки че самият Гуайдо не се е обявил за президент.

САЩ се наместват във Венецуела

САЩ се наместват във Венецуела

Опозиция Николас Мадуро

Социалистическият президент Николас Мадуро започна нов мандат през миналата седмица на фона на масирани международни критики от страна на множество правителства по света, които го определиха като нелегитимен лидер, чиито политики вкараха Венецуела в нейната най-тежка икономическа криза някога.

"Ще продължим да правим всичко възможно да възстановим реда, демокрацията и свободата там", изтъкна Болсонару във видео, в което стоеше до ръководителя на назначения от опозицията Върховен съд в изгнание Мигел Анхел Мартин.

Венецуела приема 2000 изгонени от Бразилия кубински лекари

Венецуела приема 2000 изгонени от Бразилия кубински лекари

Бразилия обвини Хавана, че взима 75% от заплатите им и ги превръща в роби

"Ние помолихме хората във Венецуела да се съпротивляват и да имат вяра, защото смятам, че решението идва скоро", коментира Болсонару във видеото, разпространено от кабинета му.

Гуайдо, депутат от опозиционната твърдолинейна партия "Народна воля", заяви през миналата седмица, че е готов да поеме президентството временно и да свика избори, но ще го направи само с подкрепата на въоръжените сили.

След встъпването си в длъжност на 1 януари Болсонару засили критиките си срещу правителството на Мадуро, най-големият идеологически враг на САЩ в Латинска Америка.

Парагвай къса дипломатическите отношения с Венецуела, затваря посолството

Парагвай къса дипломатическите отношения с Венецуела, затваря посолството

На фона на нарастващия натиск на САЩ срещу правителството на Венецуела