Най-малко 16 души са убити и повече от 20 са ранени, след като бомба избухнала в автобус в Пешавар в Пакистан, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от официални лица. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

Първоначално никоя групировка не бе поела отговорност за експлозията, но впоследствие това направи групировката „Лашкар е Ислам”. Бомбата е избухнала в автобус, превозващ основно държавни служители, докато преминавал през оживен търговски район Садар.

Повече от десетилетие Пакистан се бори с ислямистки бунтовници. Въпреки това групи като пакистанските талибани рутинно извършват атаки като част от борбата си за сваляне на правителството.

„Най-малко 16 души са убити, а над 24 ранени при взрив в автобус с държавни служители”, обясни полицейският началник. По-късно стана ясно, че броят на ранените се е увеличил до 28. 

Друг представител на полицията и здравните власти потвърдиха за инцидента и жертвите.

Служители, обезвреждащи бомби, казват, че взривното устройство е 4-килограмова самоделка. Бомбата била заложена близо до газовата бутилка на автобуса и изглежда била взривена от разстояние.

Чиновниците пътували от северозападния град Мардан към Пешавар.

На мястото има спасители, които пренасят с носилки ранените от автобуса към чакащите линейки.