Американски бомбардировач B-52 е прелетял над Близкия изток в демонстрация на сила от новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън, докато се приготвя за предизвикателни отношения с Иран, съобщиха от Пентагона, цитирани от "Франс прес".

Ядреният бомбардировач B-52H Stratofortresss е извършил двупосочната мисия от военновъздушната база Барксдейл в Луизиана, придружен по различно време от американски изтребители и танкери за презареждане с гориво и в един момент от изтребители F-15 на саудитските военновъздушни сили.

САЩ показват сила пред Иран с ново прелитане на бомбардировачи

САЩ показват сила пред Иран с ново прелитане на бомбардировачи

Полетът на два бомбардировача Б-52 е в отговор на сигналите

Това е третата подобна мисия тази година, като първите две, изпълнени от предишната администрация на Доналд Тръмп, имаха за цел да поддържат заплашително присъствие срещу Иран.

Въпреки че Байдън, който встъпи в длъжност като президент на 20 януари, сигнализира за готовност за размразяване на отношенията с Техеран, новата мисия показа, че стратегическата политика на САЩ не се е променила.

"Тази отбранителна мисия с дълъг обсег на действие имаше за цел да демонстрира способността на американските военни да разполагат военновъздушни сили навсякъде по света, за да възпират потенциалната агресия и да демонстрират ангажираността на САЩ към регионалната сигурност", се казва в изявление на Централното командване на САЩ.

"Централното командване на САЩ се ангажира с партньорската сигурност и запазването на регионалната стабилност", допълват американските военни.

САЩ изпрати стратегически бомбардировачи в Близкия Изток

САЩ изпрати стратегически бомбардировачи в Близкия Изток

За предотвратяване на евентуална агресия