Американски бомбардировачи B-52, прехвърлени във военни бази в Европа в началото на пролетта, са извършили фиктивни ядрени атаки срещу Русия, съобщават руските медии, цитирайки западни медии.

Бомбардировачите на военновъздушните сили на САЩ бяха разположени във Великобритания през март за "отработване на съвместни действия с европейските съюзници и противостояние на глобалните проблеми". Както пише обаче американското издание The National Interest, "в изявлението на военновъздушните сили на САЩ не се споменава една от другите мисии на B-52 - да практикува ядрени атаки срещу Русия".

Три ядрени бомбардировача на САЩ забелязани край границите на Русия

Три ядрени бомбардировача на САЩ забелязани край границите на Русия

"Слухтят" около Калининград

По-конкретно на 14 и 20 март B-52 са извършили имитация на удари по Калининградска област, руския ексклав в сърцето на Европа. Руски изтребители са прихванали B-52 и са контролирали техните действия, но не са се намесили пряко. Между другото, още на 29 март Москва е предприела ответни мерки: полет на два ядрени бомбардировача Ту-160 над Северно море трябваше да послужи като предупреждение.

Коментирайки ситуацията, американският експерт по въпросите на използването на ядрени оръжия Ханс Кристенсен заяви, че "новата студена война навлиза в активна фаза".

Русия пусна видео с изтребители Су-27 до бомбардировач на САЩ Б-52

Русия пусна видео с изтребители Су-27 до бомбардировач на САЩ Б-52

Целта е била засечена на значително разстояние от границата на Русия

През март американски бомбардировачи B-52 на няколко пъти се приближаваха до руските граници, като на 20 март бомбардировач условно нападна базата руския балтийски флот в Калининград. На 21 март руското военно министерство заяви, че два руски изтребителя Су-27 са принудили американски бомбардировач B-52 да се отдалечи от руската граница. Руското военно ведомство също така публикува видеозапис на инцидента.

САЩ с послание към Русия: Разположихме бомбардировачи в Европа

САЩ с послание към Русия: Разположихме бомбардировачи в Европа

Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ са разположили шест стратегически бомбардировача