Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че Русия продължава войната си в Украйна и не проявява реален интерес към мирния процес.

Това съобщи Би Би Си.

"Целта на неприемливите искания на Путин е да легитимира инвазията в Украйна и да подкопае усилията за постигане на мир, докато Русия се превъоръжава и подготвя за дълга война", заяви Жозеп Борел в публикация в социалната мрежа X.

Ръководителят на Евродипломацията също така подчерта, че "агресорът не може да диктува условията за прекратяване на огъня".

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Световни лидери търсят мир за Украйна в Швейцария

Отсъствието на силни съюзници на Москва, като Китай, обаче ще притъпи потенциалното въздействие на конференцията

В навечерието на мирната среща на върха в Швейцария на 14 юни руският президент Владимир Путин назова две основни условия, за да може Москва да започне мирни преговори с Украйна: отказът на Киев да се присъедини към НАТО и изтеглянето на украинските войски от територията на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече предложението на Путин "ултиматум, на който не може да се вярва".

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Според Шолц целта била да се отвлече вниманието от конференцията в Швейцария

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия трябва да изтегли войските си от окупираните украински земи, а не да изисква от Украйна да изтегли войските си от украинската територия.