Целият Близък изток може да "завърши в пламъци", ако войната между Израел и "Хамас" не спре. За това предупреди върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс" и Asharq Al-Awsat.

Той подчерта необходимостта международната общност да постигне решение, което да помогне за разрешаването на войната в Газа, тъй като воюващите страни "никога няма да могат да постигнат споразумение".

Над 22 000 палестинци са убити от началото на войната в Газа

Над 22 000 палестинци са убити от началото на войната в Газа

128 цивилни са загинали при израелски атаки през последното денонощие

"Смятам, че през тези 30 години разбрахме, че решението трябва да бъде наложено отвън, защото двете страни никога няма да успеят да постигнат споразумение", подчерта Борел на събитие в Лисабон и допълни, че "ако тази трагедия не приключи скоро, целият Близък изток може да завърши в пламъци".

По-рано Борел заяви, че страните от Европейския съюз имат различни виждания за кризата в Газа и призова страните членки да постигнат политическо решение на конфликта. Топ дипломатът на ЕС също така разкри, че блокът ще обмисли налагането на санкции на израелски заселници "екстремисти" заради нарастващото насилие срещу палестинците на Западния бряг.

Израел ще се яви пред Международния съд по обвинение в геноцид

Израел ще се яви пред Международния съд по обвинение в геноцид

Искът бе подаден от Южна Африка