Европа не иска да влиза във война с Русия. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в интервю за вестник "Йомиури".

Той подчерта, че има "реалистична възможност" битката за Славянск да бъде ключова в кампанията им за осигуряване на района на Донбас.

Коментарът на Борел идва именно когато руските сили напредват към град Славянск в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) и след като Москва обяви победа над територията на Луганската народна република (ЛНР).

ISW: Русия не се е отказала от смяна на властта в Киев

ISW: Русия не се е отказала от смяна на властта в Киев

Кремъл се готви за дълга война

В тази връзка топ дипломатът на ЕС посочи, че Съюзът е започнал "да преминава от намерение към действие, показвайки, че когато ни провокират, Европа може да отговори".

Тъй като не искаме да влизаме във война с Русия, този отговор засега се основава на икономически санкции, чието въздействие скоро ще се засили, поясни Борел.

По негови думи наказателните мерки, които се налагат срещу Русия, оказват негативно влияние върху нейния военно-промишлен комплекс и пречат на производството на петрол.

Борел допълни и че санкциите ограничават и способността на Русия да произвежда прецизно управляеми ракети Искандер и Х-101.

Боеве за Славянск след нощ с въздушна тревога над цяла Украйна

Боеве за Славянск след нощ с въздушна тревога над цяла Украйна

В Черно море руският флот разполага с четири носителя на високо прецизни оръжия