Русия продължава да смята, че нейната задача е да промени властта в Киев. Експертите на института за военни изследвания на САЩ (ISW) обръщат внимание на последните изявления на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, който във вторник повтори първоначално заявените от Путин цели на действията на Москва: "да демилитаризира и денационализира територията на Украйна, като на практика постигне неутралния ѝ статут". "Думите на Патрушев подсказват, че руските власти няма да се ограничат само с успехите в Донецк и Луганск, а Кремъл се готви за дълга война, целяща да завладее много по-голяма част от Украйна", пишат експертите.

Путин обяви, че продължава "операцията си" по план

Путин обяви, че продължава "операцията си" по план

Не става ясно какъв е този план

В ежедневния си доклад за състоянието на фронта в Украйна Институтът за военни изследвания на САЩ (ISW) посочва, че след като са поели контрола над Лисичанск, руските войски се опитват да създадат условия за настъпление към три града в Донецка област: Бахмут, Северск и Славянск.

Междувременно украинските въоръжени сили са успели да установят контрол над едно село в Донецка област и леко да напреднат край Херсон.

При настъплението към Славянск е отблъсната атака срещу две села. Според доклада руската армия е предприела две неуспешни атаки срещу селата Долина и Краснополе, разположени близо до границата на Донецка и Харковска област, от двете страни на магистрала Е40, която свързва Изюм със Славянск и Бахмут. Руските сили обстрелват и село Кривая Лука на южния бряг на река Северски Донец, за да се подготвят за атака на Славянск от югозапад от град Лиман.

В доклада се казва, че руската армия се опитва да напредне на запад от Лисичанск и границата на Луганска област към Северск. По данни на украинските военни в близост до града е имало въздушен удар, а село Серебрянка, разположено на пет километра от града на границата между Луганска и Донецка област, също е било поразено.

Тактическа победа за Русия, постигната на висока цена

Тактическа победа за Русия, постигната на висока цена

ISW: Явно руските войски в Донбас трябва да направят пауза

Правят се опити за достигане до Бахмут от две посоки. Руските войски продължават настъплението си югоизточно от Бахмут, нападнато е село Новолуханске, на около 25 км от Бахмут, и село Вершина, на около 10 км южно. Те обстрелват и украински позиции край селата Кодема и Зайцево. Според експертите на ISW руската армия възнамерява да установи контрол над селските пътища, които водят до магистрала Т0513 (от Бахмут до Хорловка), както и над част от магистрала Е40. По този начин те ще могат да настъпят към Бахмут от две посоки едновременно.

Ограничена контраофанзива на ВСУ край Донецк. На 5 юли украинските въоръжени сили успяха да проведат успешна контраофанзива югозападно от Донецк и възстановиха контрола си над село Сладкое, на 30 км от областния център, се казва в доклада.

Неуспешна е офанзивата на руската армия край Харков.

Известен успех при контранастъпление отбелязват украинските сили край Херсон. Украинците се успели да отблъснат атака на руски отряд край село Лозовое, което се намира югозападно от Давидов Брод в Херсонска област. Не е ясно обаче кой точно контролира територията край Лозовое и Давидов Брод, украинските сили по всяка вероятност са успели да напреднат малко в района", смятат експертите на ISW.

Руските сепаратисти си присвоиха два чужди кораба в Мариупол

Руските сепаратисти си присвоиха два чужди кораба в Мариупол

Това са първите подобни действия срещу търговското корабоплаване