Подкрепяните от Русия сепаратисти са заловили два кораба, плаващи под чужд флаг, на пристанището в източния украински град Мариупол и са ги обявили за "държавна собственост", съобщава "Ройтерс".

Това са първите подобни действия срещу търговското корабоплаване.

Мариупол падна под контрола на руските и сепаратистките сили през май след обсада, продължила с месеци. Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, се бори за превземането на цялата Донецка и Луганска област.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република, чрез външното си министерство, е уведомила две компании, че техните кораби са станали обект на "насилствено присвояване на движимо имущество с принудително превръщане в държавна собственост", без каквото и да е обезщетение за собствениците, става ясно от две отделни писма.

Регистрираната в Либерия компания Smarta Shipping, собственик на плаващия под либерийски флаг кораб за насипни товари Smarta, който е един от двата задържани кораба, заявява, че на 30 юни е била информирана по имейл за изземването, като го нарече незаконно и "против всички правила на международното право".

Русия изпрати втори кораб да товари метал от Мариупол

Русия изпрати втори кораб да товари метал от Мариупол

Украйна определи като грабеж извозването на метал за Русия

Подобно принудително присвояване е в нарушение на основните човешки права, що се отнася до правата на собственост, се посочва в изявление на компанията и се допълва, че подобни действия са сериозна заплаха за корабоплаването и морската безопасност.

Компанията съобщава, че Smarta е пристигнал в Мариупол на 21 февруари, за да превози стоманен товар, но е бил ударен при обстрел на 20 март, който му е нанесъл сериозни щети. 19-членният екипаж насила е бил отведен от руската армия в Донецк и освободен месец по-късно.

Другият конфискуван кораб е плаващият под панамски флаг Blue Star I.

Отварят хуманитарен коридор за евакуация на чуждите кораби от пристанището на Мариупол

Отварят хуманитарен коридор за евакуация на чуждите кораби от пристанището на Мариупол

Решението е на руските власти

Служител на базирания в Одеса мениджър на кораба Fetida Maritime отказа коментар с аргумента, че службата за сигурност на Украйна разполага с цялата информация.

От украинското външно министерство потвърдиха, че са запознати със съобщението на "руските окупационни власти в Донецк за създаване на "национален" флот, съставен от кораби, които те са откраднали в Мариупол", добавяйки, че проверяват конфискуваните плавателни съдове.

По данни на Международната морска организация (IMO) над 80 кораба под чужд флаг остават блокирани в украинските пристанища, някои от които са под руски контрол.