Висшият дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел заяви във вторник, че се надява скоро да има постигнато споразумение относно петролното ембарго на ЕС срещу Русия, съобщи "Ройтерс".

Външните министри трябва да се срещнат в понеделник, 16 май.

Миналата седмица Борел каза, че може също да свика спешна среща на министрите, за да подпишат санкциите, ако са готови, или да придвижи преговорите напред.

Жозеп Борел: Няма достатъчно подкрепа за пълно ембарго на руския петрол

Жозеп Борел: Няма достатъчно подкрепа за пълно ембарго на руския петрол

Това можело да се обсъди в края на другия месец

Ако посланиците на ЕС не успеят да се споразумеят тази седмица, той каза също, че външните министри могат да се опитат да излязат от задънена улица, в опит да спечелят несъгласните държави, сред които е Унгария.

Европейската комисия (ЕК) предложи петролното ембарго на 4 май.

Припомняме, че вчера, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е постигнала напредък в преговорите с унгарския премиер Виктор Орбан относно възможна забрана в целия ЕС на руските горива.

Фон дер Лайен каза, че ще свика видеоконференция с други страни от региона, за да засили регионалното сътрудничество в областта на петролната инфраструктура.

Както е известно, Унгария още от самото начало се обяви срещу санкциите и за търговия с Русия. Будапеща обяви, че икономиката на страната е зависима от руските горива и не желае ембарго.

Борел: Цените на природния газ в ЕС са се увеличили с 6-10 пъти

Борел: Цените на природния газ в ЕС са се увеличили с 6-10 пъти

Трябва да се преговаря за алтернативни доставки