Унгария заяви, че предложенията на Европейския съюз за въвеждане на санкции срещу руския петрол не предоставят никакви гаранции за нейната енергийна сигурност, съобщава Ал-Джазира.

В сряда, след като шефът на ЕС призова за забрана на вноса на руски петрол до края на 2022 г., говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че страната му не вижда планове за това как може да се управлява преходът.

"Не виждаме никакви планове или гаранции за това как може да се управлява преход въз основа на настоящите предложения и как ще бъде гарантирана енергийната сигурност на Унгария", каза Ковач пред журналисти.

На въпрос дали това означава, че Унгария категорично отхвърля предложението на ЕС, пресцентърът на унгарското правителство не отговори.

Петрол, "Сбербанк" и медии в новия пакет от санкции

Петрол, "Сбербанк" и медии в новия пакет от санкции

На Словакия и Унгария ще бъде даден по-дълъг гратисен период

Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи на Унгария и Словакия, които са силно зависими от руския петрол, да се даде повече време, за да изпълнят исканията на ЕС за въвеждане на забраната.

Също в сряда 27 държавни посланици на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят плана на фон дер Лайен и трябва да бъде постигнато единодушно споразумение, преди той да влезе в сила.

Унгария и Словакия по-рано заявиха, че няма да подкрепят санкциите срещу руската енергетика, които ЕС подготвя заради войната в Украйна, настоявайки, че разчитат твърде много на тези доставки и няма непосредствени алтернативи.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който поддържа тесни връзки с руския президент Владимир Путин през последните години каза, че централноевропейската страна е твърде зависима от руския газ и петрол.

Външният министър Петер Сиярто повтори, че "в момента е физически невъзможно да се управлява Унгария или унгарската икономика без руски петрол".

Според говорителя на унгарското правителство Ковач, 65 процента от петрола на Унгария и 85 процента от доставките на газ идват от Русия.

Унгария вече плаща за руския газ в рубли

Унгария вече плаща за руския газ в рубли

Транзитът на газ през територията на България се извършва в редовен режим