Украйна се нуждае от повече боеприпаси и страните от ЕС трябва да направят всичко необходимо, за да ги осигурят. Това каза пред министри върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външните работи Жозеп Борел, цитиран от Politico.

Украйна напоследък се бори да отблъсне руския напредък, докато войната е на път да навлезе в третата си година.

"Украинските войници са възпрепятствани в битката си срещу агресора - защото им липсват боеприпаси", пише Борел в писмо, разгледано от POLITICO, до министрите на външните работи и отбраната на ЕС в сряда.

Той призова страните да подкрепят Украйна с всички възможни средства, включително "дълбаене по-нататък във вашите запаси, където е възможно; подаване на поръчки чрез снабдяване сами или - за предпочитане - съвместно от европейската индустрия; закупуване на боеприпаси, незабавно налични на пазара; или финансиране на украинската индустрия".

През последните седмици политическата задънена улица във Вашингтон доведе до пречки при изпращането на помощ от САЩ. 

"Да не правиш нищо не е опция", подчерта той.

Според данните, цитирани в писмото, ЕС е дарил 355 000 патрона. До края на март те се стремят да дарят около 524 000 патрона, а до края на годината целта е 1 155 000 патрона.

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Опозицията от ХДС/ХСС настояваше именно те да бъдат доставени на Киев

През март 2023 г. ЕС постигна споразумение да изпрати 1 милион патрона на Украйна до март 2024 г. и те пропуснаха тази цел, тъй като контранастъплението на Украйна спря.

В неделя Русия заяви, че сега напълно контролира украинския град Авдeевка, след като Киев изтегли силите си от района, което изглеждаше най-големият успех на Москва от девет месеца, докато войната беше в застой.

Борел също призова страните от ЕС да разкрият какво правят на двустранно ниво, където ЕС няма надзор. От най-големите военни сили в Европа Франция върши най-слабата работа в изпращането на оръжия и боеприпаси в Украйна, според изчисление на международната помощ от германския институт Кил.

"Вярвам, че заедно можем да променим нещата - за Украйна и за сигурността на Европа - но това изисква незабавни действия. Времето е от съществено значение.", пише той. 

Дания обещава F-16 за Украйна до лятото

Дания обещава F-16 за Украйна до лятото

Страната обяви нова военна помощ за близо 250 млн. долара