Европейският съюз получи уверения от Анкара, че Турция ще спазва споразумението за мигрантите, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Дойче веле. Той направи изявлението след разговор с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

По-рано, след като се появи информация, че Анкара вече няма да спира бежанците да пресичат границата с ЕС, Брюксел призова турските власти да спазват постигнатите договорености по отношение на мигрантите. Петер Стано - официален представител на Борел, заяви, че Брюксел не разполага с официална информация, че Турция ще престане да изпълнява ангажиментите си да спира миграцията към ЕС и че случаят се изяснява.

Борисов звънна на шефовете на ЕК и ЕС заради мигрантската криза в Турция
Обновена

Борисов звънна на шефовете на ЕК и ЕС заради мигрантската криза в Турция

Той призова ЕС за повече диалог с южната ни съседка

Вчера представителят на турското правителство Фахретин Алтън заяви, че вече всички бежанци свободно могат да пресичат границата между Турция и ЕС. По думите му, турските власти вече нямат друг вариант, освен да смекчат политиката си към нелегалните имигранти, желаещи да влязат в Европа.

В отговор на това България и Гърция усилиха контрола на границите си.

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Мигранти в Турция се отправиха към границите с Гърция и България

Сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци

Днес федералният канцлер на Германия Ангела Меркел проведе телефонен разговор с президента на Турция - Реджеп Таип Ердоган. Меркел осъди "безпощадните нападения срещу турските военни (в Сирия - б.р.) и призова за прекратяване на настъпателните операции на сирийския режим и неговите поддръжници".