Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз потвърждава позицията си, с която осъжда преврата в Нигер и подкрепя заключенията от срещата на върха на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) относно ситуацията със сваления президент.

Страните от Западна Африка търсят решение на кризата в Нигер

Страните от Западна Африка търсят решение на кризата в Нигер

Хунтата отмени редица военни споразумения с Франция

"Европейският съюз отново категорично осъжда преврата в Нигер, който може да има само негативни последици за благосъстоянието и сигурността в страната, както и за регионалната стабилност", посочи Борел, цитиран от ДПА.

Високопоставеният дипломат подчерта, че ЕС пфодкрепя сваления президент Мохамед Базум и приветства решенията, взети от лидерите на държавите от ECOWAS на втората им извънредна среща на върха, проведена на 10 август 2023 година. По-специално - намерението им да продължат да търсят дипломатическо решение на настоящата криза, като се подготвят да се намесят с Африканските резервни сили.

ЕС напълно подкрепя усилията на ECOWAS и е готов да им помогне, включително чрез въвеждането на нов режим на индивидуални санкции.

Борел осъди незаконното задържане на президента Базум и семейството му и призова те да бъдат незабавно освободени.

Сваленият президент на Нигер е бил прегледан от личния си лекар

Сваленият президент на Нигер е бил прегледан от личния си лекар

Лекарят занесъл храна на сваления президент, който трябвало да яде само ориз и паста

Не на последно място Борел заяви, че ЕС ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Нигер, като застава зад народа на страната.

В същото време нигерийският президент и председател на ECOWAS Бола Тинубу заяви, че членовете на африканската регионална организация са готови да разгледат всякакви варианти за разрешаване на кризата в Нигер, включително, като последна мярка, са готови да използват и сила.