Сваленият президент на Нигер е бил прегледан от личния си лекар тази събота, 12 август. Това са обявили от близкото му обкръжение, предаде АФП.

Това става на фона на нарастващата загриженост за здравословното му състояние. 

Припомняме, че 63-годишният Мохамед Базум беше свален от власт на 26 юли от неговата президентска охрана, която оттогава държи него и семейството му в официалната им резиденция в столицата Ниамей.

Висши представители на Европейския съюз, на Африканския съюз и на Организацията на обединените нации изразиха своите притеснения за състоянието на Базум в петък, след съобщения за лошите условия, в които е задържан.

ООН се притеснява за здравето на сваления президент на Нигер

ООН се притеснява за здравето на сваления президент на Нигер

Гутериш призова за незабавното освобождаване на Мохамед Базум

Днес лекарят, който посетил Базум, занесъл храна както за него, така и за жена му и сина му.

"Той е добре, предвид ситуацията", добавил източник от обкръжението на Базум, цтиран от АФП.

От Human Rights Watch съобщиха, че са разговаряли с Базум по-рано през седмицата. Тогава отстраненият лидер посочил, че към него, към съпругата му и към болния им 20-годишен син отношението е нечовешко и жестоко. Той подчертал, че не му е позволено да приема членове на семейството си, както и приятели, които да им донесат храна и други необходими неща.

"Синът ми е болен, има сериозно сърдечно заболяване и трябва да отиде на лекар, а отказват да го пуснат", оплакал се Базум.

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк обяви в петък, че нечовешкото и унизително отношение към Базун представлява нарушаване на правата на човека.

От своя страна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че е ужасен от отказа на военните да освободят семейството на Базум като демонстрация на добра воля.

Си Ен Ен съобщи миналата седмица, че Базум е бил държан изолиран и принуждаван да яде само ориз и паста.

Западноафриканските лидери от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) отложиха срещата, на която възнамеряваха да обсъдят кризата. Тя трябваше да се проведе тази събота в столицата на Гана - Акра, но те обявиха, че поради технически причини тя няма да се проведе. В същото време те одобриха разполагането на представителите на Африканските резервни сили до възстановяването на конституционния ред в Нигер.

"Този вариант, който предвижда ECOWAS, не е война срещу Нигер и неговия народ, а операция срещу пленниците и техните съучастници", обяви външният министър на Нигер Хасуми Масауду в събота.

ECOWAS е решен да спре шестия военен преврат в региона за последните три години. От организацията прекъснаха финансовите трансакции и доставките на електроенергия за Нигер. Освен това и затвориха границите си с нея.

Преди това от ECOWAS бяха поставили седемдневен ултиматум на лидерите на преврата да върнат Базум на власт, но от Хунтата не приеха крайния срок и не предприеха никакви действия. За сметка на това те си назначиха ново правителство, което се събра за първи път в петък.

Същия ден до френска военна база в покрайнините на Ниамей се събраха протестиращите, които скандираха: "Долу Франция, долу ECOWAS". Новите лидери на Нигер обвиниха бившата колониална сила Франция, която подкрепя Базум, че стои зад твърдата позиция на ECOWAS.

Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите лидери

Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите лидери

Все още за Париж законен президент е Мохамед Базум

Много протестиращи развяваха знамена на Русия и Нигер и крещяха името на лидер на страната - генерал Абдурахаман Тиани.

Франция има разположени около 1500 войници в Нигер като част от силите, които се борят срещу джихадитски бунт отпреди осем години. Миналата година Франция изтегли своите антиджихадистки сили от съседните на Нигер държави - Мали и Буркина Фасо. Преди това френските власти се споразумяха с правителствата на военните в Мали и Буркина Фасо, които свалиха избраните демократично лидери.

Миналата седмица новите лидери на Нигер от Хунтата отмениха споразуменията за отбрана с Франция. Малко преди това - на 30 юли пред френското посолство в Ниамей се проведе гневен протест, заради който Париж бе принуден да евакуира френските си граждани.