Институцията, която контролира спазването на парламентарните стандарти във Великобритания, потвърди, че разследва премиера Борис Джонсън за това как е платил за луксозна ваканция на Карибите, последното от няколкото разследвания за поведението му, съобщава "Ройтерс".

Катрин Стоун, настоящият парламентарен комисар за стандартите, разследва спорното пътуване до частния остров Мюстик на Коледа през 2019 г. на британския премиер и неговата годеница Кари Саймъндс.

Разследват Борис Джонсън откъде са парите за ремонта на апартамента му

Разследват Борис Джонсън откъде са парите за ремонта на апартамента му

Имало основание да се подозира, че е извършил престъпление

Джонсън, който беше подкрепен от успешни резултати от местните избори в Англия миналата седмица, отдавна е подложен на въпроси за почивката.

В регистъра на интересите на депутатите той е посочил, че пътуването на стойност 15 000 паунда (17 400 евро) е осигурено от Дейвид Рос, бизнесмен и дарител на неговата управляваща Консервативна партия.

Въпреки това имаше объркване, след като Рос първоначално отрече да е дал каквито и да е пари, а по-късно поясни, че ваканцията била "облага в натура".

По-рано кабинетът на Джонсън на "Даунинг стрийт" настоя, че всички съответни "изисквания за прозрачност" са спазени коректно.

Комисарят - независима фигура - разследва твърдения, че депутатите са нарушили правилата на парламентарния кодекс за поведение, които включват коректно деклариране на финансови интереси и подаръци.

Борис Джонсън под нарастващ натиск заради ремонта на апартамента си

Борис Джонсън под нарастващ натиск заради ремонта на апартамента си

Ремонтът бил струвал цели 200 000 паунда

Стоун, която потвърди, че разследването на Джонсън е едно от деветте текущи разследвания на депутати за евентуални нарушения, може да отнесе сериозни нарушения към парламентарната комисия по стандартите за налагане на санкции.

Луксозното пътуване е едно от множеството противоречия, завихрящи се около британския премиер, които предизвикаха няколко разследвания от различни контролни институции.

Те включват разследване на Избирателната комисия, която регулира сметките на политическите партии, за това кой е платил сметката за ремонт в размер от 200 000 британски лири (230 000 евро) на апартамента на Джонсън на "Даунинг стрийт".