Британската избирателна комисия започна разследване във връзка с финансирането на ремонта на апартамента на британския премиер Борис Джонсън, като заяви, че имало основания да се подозира, че е извършено престъпление, предаде "Ройтерс".

"Сега сме удовлетворени, че има разумни основания да подозираме, че може да е имало престъпление или нарушения", отбелязаха от Избирателната комисия относно финансирането за апартамента над "Даунинг стрийт" 11, където Джонсън живее.

Борис Джонсън под нарастващ натиск заради ремонта на апартамента си

Борис Джонсън под нарастващ натиск заради ремонта на апартамента си

Ремонтът бил струвал цели 200 000 паунда

"Следователно ще продължим тази работа като официално разследване, за да установим дали това е така", допълниха от комисията.

Разследването ще определи дали транзакции, свързани с ремонтните работи, попадат в режима, регулиран от комисията, и дали такова финансиране е било отчетено, както се изисква.

Ако установи, че е извършено нарушение и има достатъчно доказателства, тогава комисията може да наложи глоба или да отнесе въпроса до полицията.

На въпрос кой е платил първоначалните фактури за ремонта, Джонсън увери, че е поел разходите и се е съобразил изцяло с кодекса за поведение и министерския кодекс.

"Отговорът е, че аз покрих разходите", каза Джонсън, попитан в парламента от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър, който определи Джонсън за корумпиран.

Великобритания опровергава информациите, че Борис Джонсън е казал "оставете телата да се трупат"

Великобритания опровергава информациите, че Борис Джонсън е казал "оставете телата да се трупат"

"Не е вярно - това е категорично отречено практически от всички"

Въпреки че през годините Джонсън многократно устояваше на гафове, кризи във връзка с Брекзит и разкрития относно прелюбодейството си, сега той се бори с редица обвинения, които според опоненти показват, че той е негоден за поста и че правителството му е проядено от корупция и шуробаджанащина.

Неговите поддръжници отричат, че е сторил нещо нередно и казват, че бил фокусиран върху COVID-19 кризата. Стармър подчерта, че Джонсън е избрал тапети за 840 паунда (1 164 долара) ролката посред кризата.

Министри увериха, че Джонсън сам е платил за ремонта, но не е ясно кога го е направил и дали ремонтът, за който се съобщава, че е струвал 200 000 паунда (280 000 долара), първоначално е бил финансиран от някакъв вид заем. Съгласно правилата за политическо финансиране Джонсън е задължен да декларира това.