Западът направи огромна грешка, когато позволи на Владимир Путин да се измъкне през 2014 година, след анексията на Крим. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, информира Би Би Си (BBC).

Министър-председателят заяви, че прекратяването на зависимостта на Запада от руския петрол и газ е жизненоважно за "прекратяване на тормоза" от Кремъл. Изявлението идва на фона на очакваните нови санкции, които външното министерство на Обединеното Кралство ще наложи на Русия.

Нови 100 души вероятно ще бъдат санкционирани според новоприетото законодателство.

"Когато Путин нахлу в Украйна за първи път през 2014 г., Западът направи ужасна грешка. Руският лидер извърши акт на насилствена агресия и отне огромна част от суверенна страна - и ние му позволихме да получи Крим", заяви Джонсън.

Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г. и е дом на значително руско военно присъствие.

Единственият начин да се спре "непрекъснатото изнудване" на президента Путин е чрез прекратяване на зависимостта на западните страни от руския петрол и газ - процес, който би бил "болезнен", каза премиерът.

Путин иска Запада да признае Крим за руски

Путин иска Запада да признае Крим за руски

Анексията на Крим през 2014 година е отражение на желанието на хората на полуострова

Премиерът се готви да се отправи към Саудитска Арабия и Персийския залив за разговори за увеличаване на производството на нефт и газ, за да компенсира намалената зависимост от Русия.

Той добави, че така обещаната му стратегия за енергийна сигурност за Обединеното кралство ще "удвои" вятърната енергия, ще използва слънчевата енергия и ще направи "серия от големи нови залагания" върху ядрената енергия. По-нататъшни сондажи в Северно море беше едно от неговите предложения.

Великобритания ще спре вноса на руски петрол и газ до края на 2022 г.

Решението на правителството да говори със Саудитска Арабия за мерки за намаляване на цената на енергията беше критикувано от много депутати, след като арабската страна екзекутира 81 души през уикенда.

От Даунинг стрийт обявиха, че Обединеното кралство ще продължи да обсъжда нарушенията на човешките права със Саудитска Арабия.

От началото на войната в Украйна през миналия месец, все по-голям брой руснаци бяха санкционирани от Обединеното кралство. Съвсем наскоро 386 руски депутати, които гласуваха за признаване на две контролирани от бунтовниците области в Източна Украйна за независими, бяха засегнати от замразяване на активи и забрани за пътуване в Обединеното кралство.

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Новите санкции на Великобритания ще ударят руския енергиен сектор

Трябва да се фокусираме върху петролния и газовия сектор, както и как да намалим енергийната си зависимост от Русия