Българският премиер Бойко Борисов благодари на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс за добрия евродоклад. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

ЕК продължава частично наблюдението на България
Обновена

ЕК продължава частично наблюдението на България

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

В Брюксел премиерът Бойко Борисов проведе двустранна среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс при участието си в редовното заседание на Европейския съвет.

"Благодарих му за добрия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка", каза Борисов пред журналисти преди началото на Съвета.

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Парламентът позволи арест до 48 часа без уведомление

Решението ще е на прокурора на досъдебното производство

Премиерът е запознал заместник-председателя на Европейската комисия с резултатите в борбата с контрабандата. Борисов изброил постигнатото със залавянето на контрабандни цигари, оръжия, както и арестите за тях.

Според българския премиер, с оглед на актуалната обстановка в Европа за България най-оптимално би било влизането в Шенген по въздух. Мотивът му е, че голяма част от държавите в Шенгенското пространство са възстановили граничния си контрол по сухопътните граници. Отварянето на границата по море няма да даде ефект за България заради това, че Черно море няма излаз към други държави от ЕС освен Румъния.

"Ще пледирам само за уникалност в отношенията с английските служби, защото за мен те са от най-добрите в света и са ни нужни в битката с контрабандата и тероризма", коментира министър-председателят Бойко Борисов по повод оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Той припомни, че в края на миналия месец лидерите на страните-членки одобриха споразумението за излизането на Обединеното кралство от Съюза. "Концентрирахме вниманието на цяла Европа, дойдохме, взехме решение, подписахме, съгласихме се, тази тема трябва да приключи", допълни Борисов.