Украйна и България се споразумяха за активизиране на строителството на транспортния коридор между Одеса и Варна през Румъния, предаде агенция Униан. Новината беше огласена от украинския президент Петро Порошенко след срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

Той изрази надежда, че към проекта ще бъдат привлечени и европейски средства, и румънски партньори.

"Ще направим всичко възможно, за да може в за няколко часа да се стига с кола от Одеса до Варна", увери украинският президент.

Бойко Борисов от своя страна потвърди интереса на България към развитието на европейския транспортен коридор №4, преминаващ през България, Румъния и Украйна, както и към построяването на мост, който да свърже региона на Одеса с Варна и Бургас.

Посещението на Борисов в Украйна завърши с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица, предаде БНР.

Киевският площад, който сега носи името на Димитър Пешев, беше наименуван така по инициатива на българското посолство. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

На церемонията в Деня на Киев премиерът Борисов днес подчерта, че България е единствената страна , спасила всичките свои евреи.
На събитието присъства и украинският премиер Володимир Гройсман.

Борисов откри площад и паметна плоча на Димитър Пешев в Киев

Борисов откри площад и паметна плоча на Димитър Пешев в Киев

Делото на Димитър Пешев трябва да се помни

"По този начин ние още веднъж искаме да покажем и на Украйна, и на света българския народ - колко е хуманен, колко силен, и че в едно много мракобесно време е успял да си защити евреите", посочи Борисов.

По-рано се проведоха срещите на Борисов с президента Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. Борисов разкри малко известен факт, свързан с украинския премиер: "Бабата на премиера Гройсман е оцеляла като по чудо. Нейният внук е сега премиер на Украйна."

"Съчувствието и способността да поемеш отговорност за другите са много важни и в наши дни, когато също има тежки изпитания. Затова трябва да помним онези, които са рискували живота си, за да спасят другите." - заяви Гройсман от своя страна.

"Политиците са длъжни да търсят компромиси, които носят полза за народите. Това е възможно само в мирни условия." - подчерта Борисов при срещата с украинския си колега.

Важно място в срещите заеха проектите в областта на образованието. Борисов припомни, че до момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 000 евро. Той се застъпи за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от българската общност и посочи, че държавата ще продължи да съдейства за това.

Българският премиер допълни, че се очаква през есента провеждане на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование.

За предизвикателствата пред големите европейски градове говориха кметовете на София и Киев.

"Очакваме да посрещнем г-н Кличко в нашия град още тази есен", сподели Йорданка Фандъкова.