Министър-председателят Бойко Борисов откри площад на името на българския политик Димитър Пешев в столицата на Украйна Киев.

След като вчера Борисов беше на посещение в столицата на Хърватска Загреб, където откри паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, днес премиерът и неговият колега от Украйна Володимир Гройсман заедно откриха и паметна плоча за делото на българският политик, като на церемонията присъстваха и кметовете на столиците на двете държави - Йорданка Фандъкова (София) и Виталий Кличко (Киев).

За свободното изучаване на български език в Украйна се обяви Борисов

За свободното изучаване на български език в Украйна се обяви Борисов

Изградени са 10 компютърни кабинета за близо €200 000 от България

Припомняме, през месец март, във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по инициатива на посолството ни в Украйна, Киевската Рада прие малък площад в центъра на столицата да бъде кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

Паметна плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев и приноса на българския народ.

Борисов отива първо в Киев, после в Москва

Борисов отива първо в Киев, после в Москва

Премиерът ще бъде на 26 май в Украйна

На церемонията Борисов заяви: "България е единствената държава, която е спасила своите евреи - над 50 хиляди. Ние по този начин искаме още веднъж да покажем колко хуманен и силен е българският народ и как в едни много мракобесни времена е успял да защити своите евреи."

От своя страна министър-председателят на Украйна подчерта, че направеното от Димитър Пешев трябва да се помни.
"Пред всеки един човек изниква ситуация, в която трябва да реши как да действа. Ние знаем делото на Димитър Пешев и смелостта му да направи такава крачка във времена на тежки изпитания", заяви Гройсман.

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

Борисов откри паметник на Иван Вазов в Загреб

Под бюста на патриарха на българската литература е изписан стих от "Моите песни"

По време на събитията през 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват.

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Външно скочи на Захарова