За безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от  българската общност се застъпи българският премиер Бойко Борисов по време на посещението си в Украйна, съобщиха от МС.
Той е първият български правителствен ръководител, направил посещение в Украйна от 14 години. Министър-председателят е в Киев по покана на президента на Украйна Петро Порошенко. 

Ангажираността на България се изразява и в отпуснатите средства за образование в Украйна, уточни Борисов. До момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 хиляди евро. Предстои да бъдат изградени още два нови за чужди езици в Лвовския национален университет "Иван Франко" и в Киевският национален университет "Тарас Шевченко", обяви премиерът.

Той приветства подписаната в края на април Декларация за гарантиране на правото на българите, които живеят в Украйна, да изучават майчин език и да учат на майчин език. Българският премиер посочи, че се очаква през есента провеждане на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование.

Българите в Украйна отбелязват 24 май

Българите в Украйна отбелязват 24 май

Нека културата и образованието бъдат приоритет

За постигане на мир и стабилност, които да носят полза и блага на всички народи се обяви премиерът. Според него изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато.

Борисов потвърди, че разглежда изграждането на инфраструктура като възможност за постигане на стабилност, икономически растеж и подобряване на доходите и живота на хората.

Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. С вашата страна ни свързват приятелски отношения, стъпили на историческата, културна, езикова и религиозна близост между нашите народи, както и от наличието на най-голямата българска етническа общност извън страната, обяви Борисов.

Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на страната, както и за отношението на правителството ни по теми като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от ЕС.

Украйна гарантира изучаването на български език

Украйна гарантира изучаването на български език

България подкрепя териториалната цялост на Украйна

Порошенко заяви, че разчита на България и на Българското председателство така, както е поставило въпроса за Западните Балкани, да разглежда и инициативата на ЕС за Източното партньорство. За нас свързаността и особено изграждането на коридор №4 е от изключително значение, допълни Порошенко по време на разговорите.

Фалшива тревога затвори пет станции от метрото в Киев
Обновена

Фалшива тревога затвори пет станции от метрото в Киев

В града е финалния мач "Реал" срещу "Ливърпул"

По-рано през деня сигнал за бомби затвори пет метростанции в Киев. След проверка се оказа че сигналът е фалшив.