Премиерът Бойко Борисов остро осъди убийството на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович в телефонен разговор с президента на Косово Хашим Тачи. Борисов изрази съболезнованията си към близките и съмишлениците на убития политик.

В телефонния разговор с президента Тачи българският министър-председател изрази надежда, че трагедията няма да повлияе на нормализирането на отношенията Прищина - Белград. Борисов настоя за лична ангажираност на косовския държавен глава за възстановяването на диалога.

Премиерът изтъкна, че в Страсбург темата за интеграцията на Западните Балкани е приоритет. "Запознах членовете на Европейския парламент с мотивите ни защо страните от региона заслужават европейска перспектива, но усилия трябва да се полагат от всички. Разчитам и на Вашата помощ случаят в Косовска Митровица да не ни отклонява от голямата цел", заяви Борисов. За активна работа за разкриване на убийството призова нашият министър-председател.

В отговор косовският президент каза, че правоохранителните органи ще направят всичко възможно, за да бъде разкрито престъплението и поръчителите на показното убийство.

"Няма да позволим този инцидент да ни отклони от нашата цел за нормализация на отношенията ни със Сърбия", заяви президентът Тачи.

Известен сръбски политик убит в Косово

Известен сръбски политик убит в Косово

Оливер Иванович е получил пет огнестрелни рани

Припомняме, на 16 януари лидерът на Гражданска инициатива "Сърбия" Оливер Иванович беше убит в Косовска Митровица. 64-годишният Иванович е издъхнал около 9:30 часа вчера. Неизвестни нападатели са открили огън по Иванович пред централата на партията. Той е получил 5 коршума. Косовската полиция обяви, че е открила използвания от нападателите автомобил, който е изгорен.

Иванович е един от ключовите политици в доминираното от сърби Северно Косово - бивша сръбска провинция, където напрежението остава високо десетилетие след обявяването на независимост. Косовски съд осъди Иванович за военни престъпления по време на войнатапрез 1998-1999 г. Той получи 9 г. затвор, но през февруари 2017 г. присъдата бе отменена и започна нов процес, който все още продължава. Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност на страната.