Бакир Изетбегович, който беше избран в неделя за член на президиума на Босна и Херцеговина от квотата на босненските мюсюлмани на мястото на Хари Силайджич, заяви готовност да води "реална политика" и да си сътрудничи със сърбите.

Това съобщи gazeta.ru

Президиумът на Босна и Херцеговина е колективен държавен орган, в който влизат по един представител на трите етнически групи в Босна и Херцеговина - босненски мюсюлмани /бошняци/, сърби и хървати.

Днешните избори бяха шестите поред след края на войната през 1992-1995 г. Право на глас имаха над 3 млн. избиратели.

54-годишният Изетбегович от Партията на демократичното действие е син на покойния военен лидер на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович.

Наблюдатели го определят като умерен политик, склонен на диалог със сърбите.

С 34, 24 % от гласовете Изетбегович победи действащия председател на президиума Силайджич, който представляваше Партия За Босна и Херцеговина и който ожесточено критикуваше сърбите .

Относно перспективите за работа с новоизбрания член на президиума Небойша Радманович /сърби/, Изетбегович обяви намерението си да работи преди всичко за постигане на консенсус вътре в президиума.

15 години след края на войната между босненските мюсюлмани и сърбите отношенията помежду им остават обтегнати.

Лидерите на босненските мюсюлмани обвиняват Сърбия, подкрепила босненските сърби в конфликта в Босна и Херцеговина, в агресия срещу Босна и Херцеговина и военни престъпления.

Лидерът на Партията на демократичното действие Сюлейман Тихич начело на представителна делегация посети тази година Белград. Силайджич обаче така и не можа да посети Сърбия, заради противоречия свързани с военния период.

След края на военните конфликти в бивша Югославия през 90-те години лидери на босненските мюсюлмани не са посещавали Белград.

Сръбското ръководство също се въздържа от визити в Сараево.