Властите в Босна са започнали да преместват няколкостотин мигранти от порутения лагер близо до границата с Хърватия след международно осъждане на нечовешките условия в обекта, съобщава "Франс прес".

Мигрантите, предимно мъже от Азия, Близкия изток и Северна Африка, са били качени на автобуси в лагера Вучяк в северозападната част на Босна, уточнява фотограф на агенцията.

Хората не са животни, оплакват се премръзнали мигранти в босненска гора

Хората не са животни, оплакват се премръзнали мигранти в босненска гора

Комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович днес посети лагера и настоя за незабавното му затваряне

Местните власти посочват, че 350 мигранти ще бъдат временно настанени в официален център край столицата Сараево - дестинация, която е далеч от границата с Хърватия, която мигрантите искат да прекосят, за да се доберат до Европейския съюз.

Лагерът Вучяк, който представлява струпани палатки, в които липсва течаща вода, отопление и подходящи тоалетни, беше създаден до границата през юни.

Обектът веднага привлече международни критики за това, че е върху сметище и в район, който е осеян с мини от югославските войни през 1990-те години.

През последните шест месеца хиляди мигранти го използваха като база за опитите си за преминаване на границата.

Предупреждават за надвиснала хуманитарна катастрофа в лагер за мигранти в Босна

Предупреждават за надвиснала хуманитарна катастрофа в лагер за мигранти в Босна

Хиляди хора спят по улиците или са се настанили в празни къщи

Според служител на Босненския червен кръст около 25 000 мигранти са преминали през лагера.

Решението за затваряне на обекта беше взето, след като Дуня Миятович, която е комисар по правата на човека към Съвета на Европа, посети лагера през миналата седмица и предупреди за потенциални смъртни случаи, ако лагерът не бъде затворен тутакси, особено след като температурите паднаха с наближаването на зимата.

Според местни информации няколкостотин мигранти са тръгнали през последните дни в последни опити да влязат в Хърватия и да продължат към Западна Европа.

Министърът на сигурността на Босна заяви, че мигрантите, които са били преместени от лагера, в крайна сметка ще бъдат настанени в нов център, който в момента се изгражда в бивше военно поделение близо до Сараево.

Около 8 000 мигранти понастоящем се намират в Босна, чиито официални мигрантски центрове, управлявани от ООН, могат да приемат до 5000 души.

Бедната страна се превърна в ключова спирка по мигрантския маршрут, който минава през Балканите към Западна Европа.

Въпреки че повечето мигранти в края на краищата продължават нататък, хърватската полиция отблъсква мнозина, поне временно, оставяйки ги блокирани в Босна за дълги периоди от време.