Стотици мигранти и бежанци са в безизходица в импровизиран лагер в босненска гора, където се борят да оцелеят при минусови температури и обилен сняг. Има опасения, че някои от мигрантите могат да починат, ако не бъдат преместени скоро, информира "Ройтерс".

Комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович днес посети лагера и настоя за незабавното му затваряне, макар че министър от босненското правителство заяви, че може да отнеме повече от месец, за да бъдат преместени мигрантите на по-сигурно място. Миятович предупреди, че ако лагерът не бъде затворен, ще започнат да измират хора. Представителят подчерта, че условията в лагера "не са за човешки същества".

Правителството обяви, че мигрантите ще бъдат преместени в близост до столицата Сараево през следващия месец. Червеният кръст е единствената организация, която предоставя храна и лекарства на мигрантите.

"Хората са хора, а не животни", коментира 24-годишен афганистанец, който тръгнал към Европа преди 3 години и половина.

"Виждате...много студено време...няма къде да се спи, няма храна", оплака се той.

Снимка 455751

Източник: ЕПА

Около 600 мигранти от Близкия изток и Азия са блокирани в лагера, който се намира на около 8 километра от хърватската граница, защото властите в Босна не могат да се договорят къде да ги приютят.

Босна среща проблеми с растящия брой мигранти, откакто Хърватия, Унгария и Словения затвориха границите си за нелегални мигранти.